Социалната комисия към парламента разглежда четири различни предложения за минимална

...
Социалната комисия към парламента разглежда четири различни предложения за минимална
Коментари Харесай

Социалната комисия раглежда четири варианта за изчисляване на минималната работна заплата

Социалната комисия към Народното събрание преглежда четири разнообразни оферти за минимална работна заплата за идната година.

В началото на декември пленарна зала утвърди на първо четене минималната заплата следващата година да бъде 50% от междинната брутна заплата от миналата.

Това се пресмята на 850 лв..

Социалната комисия следва да прегледа още няколко разновидността, с изключение на този на Българска социалистическа партия.

Предложения направиха от Политическа партия, ГЕРБ-СДС и „ Възраждане”.

Основната разлика сред предложенията е базата, на която се дефинира минималната работна заплата.

„ На един служащ на минимална заплата му се постанова да работи 6,5 седмици в допълнение, с цел да може да си разреши същата покупателна дарба като преди 24 месеца. Не знам кой механизъм ще изберат депутатите, само че той би трябвало да докара до 16-17% нарастване на минималната работна заплата, което е към около 830 лева.”, съобщи Любослав Костов от КНСБ.

„ Минималната работна заплата, която работи сега, в случай че я мерим по отношение на 2019 - е повишена с 27%, и е покрила напълно растежа на инфлацията до момента. Ръстът на минималната заплата ни слага в топ 3 в Европейски Съюз, изпреварваме Румъния и Франция”, акцентира Васил Велев, АИКБ.

Предложението на служебния кабинет е минималната работна заплата да бъде 770 лв..
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР