Социална тарифа за енергийно бедните домакинства, която да бъде 70

...
Социална тарифа за енергийно бедните домакинства, която да бъде 70
Коментари Харесай

Въвеждат социална тарифа за енергийно бедните домакинства

Социална цена за енергийно бедните семейства, която да бъде 70 % от цената на електрическата енергия, плащана от останалите битови консуматори предложи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов на конгрес за енергийната беднотия и уговорките на страната.

" Хората, които би трябвало да бъдат енергийно подкрепени у нас са сред 23,7% и 40% от българските жители ", посочи на форума омбудсманът Диана Ковачева. Тя обърна внимание на обстоятелството, че от през днешния ден влиза в действие Регламент 2022/1854 на Съвета на Европейски Съюз за незабавна интервенция по справяне с високите цени на силата, който е със период на деяние до края на 2023 година Омбудсманът акцентира, че регламентът единствено задава рамката, а страните би трябвало да го изпълнят със наличие като кажат по какъв начин тъкмо той ще се ползва, само че към днешна дата нашата страна не е подготвена.

" Социалната цена за енергийно бедните би трябвало да бъде приложена за интервал от 5 години. За енергийно небогати семейства, които са на централно топлоподаване, базова помощ ще бъде в границите на 100 киловатчаса на месец. Домакинства, които нямат централно топлоподаване, по нужда за хигиенични потребности имат бойлер, тази стойност на границата се покачва на 150 киловатчаса на месец ", пояни параметрите на държавната поддръжка Иван Иванов от КЕВР.
Проф. Ковачева изрази терзание, че процесът по направа на механизмите за поддръжка на енергийно бедните семейства се бави, институциите си " трансферират топката " и стартират взаимно да се упрекват за забавянето. " За голямо страдание енергийната беднотия не е обвързвана единствено с високите цени на електрическата енергия, тя е обвързвана и с увеличените цени на природния газ, втечнения нефтен газ, дървата за огрев, пелетите за отопление. Знам го от жалбите, които всекидневно валят в институцията “, отбеляза  Ковачева. Тя уточни забавната наклонност – тази година за първи път жалбите към институцията по проблеми с енергийната беднотия надвишават в пъти тези против неприятното качество на ВиК услугите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР