Социалистите в СОС подкрепиха инициативата на кмета Делян Георгиев за

...
Социалистите в СОС подкрепиха инициативата на кмета Делян Георгиев за
Коментари Харесай

Съветниците от БСП - София: Няма по-демократично обсъждане на проблем от референдума

Социалистите в СОС поддържаха самодейността на кмета Делян Георгиев за допитване в регион „ Изгрев "

Няма по-демократично и всеобхватно разискване на проблем, касаещ директно жителите на регион „ Изгрев ", от допитването посредством референдум. Това сподели във връзка самодейност за производство на локален референдум в столичния Район „ Изгрев " общинският консултант от групата на Българска социалистическа партия в СОС Диана Тонова по време на днешното съвещание. Инициативата на районния кмет доктор Делян Георгиев е обвързвана с два въпроса - да спре ли застрояването на зелените площи за интервал от 10 години и дали да се вкара зона за платено паркиране в „ Изгрев ".

„ За следващ път ръководещото болшинство няма да допусне използването на директната народна власт. За следващ път жителите ще останат пред затворената врата на ръководещите, чието главно обвързване е да пазят техните ползи ", посочи Тонова и добави, че главното обвързване на общината е отбрана на публичния интерес.

„ Зелената система има директно отношение към качеството на живот. Фактът, че непрестанно се търсят нови способи да се защитят тези територии приказва, че политиците не сме си свършили работата, не сме си научили урока и домашното ни е с доста неточности ", съобщи Диана Тонова.

По думите й в този момент е моментът да се „ спре " времето, като се одобри този референдум и да се изготви Общ организационен проект, който да дава отговор на публичния интерес и да сътвори среда за по-добро качество на живот.

„ Зелената система в градовете е по-важна от тази отвън тях, тъй като е глътка въздух в бетонираната ни жилищна среда. Затова всеки опит тя да се резервира би трябвало да бъде подсилен. Призовавам за повече разсъдък и за поддръжка на самодейността на кмета на регион „ Изгрев ", сподели общинският консултант от Българска социалистическа партия.

„ Всяка година от платените годишни налози и такси остават към 40 млн. лева, които Следствен отдел към окръжна прокуратура употребява както реши. Ако тези пари се употребяват за компенсации на притежателите на зелени площи, най-малко официално ще се съблюдава законът и тези средства, въпреки и индиректно, ще се разходват за отбрана на чистотата и качеството на живот и за екология ", посочи Тонова.

Тя уточни, че няма по-демократично и всеобхватно разискване на проблем, касаещ директно жителите, от допитването посредством референдум. „ Призовавам сътрудниците от ръководещото болшинство да вземат участие в мача за опазване на града ни по-чист и за използване на директната народна власт, а не за следващ път да го печелят служебно с аргумента на силата. Това е един мотив да се обединим в полза на жителите, а освен да го заявяваме ", добави Диана Тонова.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Альоша Даков съобщи, че не е склонен с изказванието, че е популистко да бъдат питани жителите и да се произнесат дали желаят или не да бъде наложена за период от 10 години възбрана за застрояване на зелени площи. Той добави, че въпросът е извънредно значим за хората на региона. „ Какъв по-естествен и рационален метод да запазим зелената система на София от това да получим и мнението на жителите на регион „ Изгрев ", добави Даков.

Заместник-председателят на СОС Милка Христова смята, че ръководещите са натрупали много опит в поредната си процедура да отхвърлят правото да се организират референдуми. „ Мотивировката става все по-обширна, на правилото „ вода от 10 дерета ", звучи безапелационно, напоително, само че не и основателно ", изясни тя.

Във връзка с въпроса за платеното паркиране Христова уточни причините за отвод от референдум: „ Първо неналичието на финансов план, само че подобен план не се изисква от закона. Вторият мотив е, че разширението на зоната за паркирането можело да стане и след публични разисквания, каквито са извършени в „ Триадица " и „ Слатина ".

„ Отказва се допустимо най-представителната форма за допитване, каквато е локалният референдум и се подменя с публичните разисквания, които знаем по какъв начин се организират в изискванията на пандемия ", уточни Милка Христова и добави, че в последна сметка, с отхвърлянето на настояването да се организира локален референдум, СОС демонстрира очевидно следващото неуважение и отвращение да чуе и се съобрази с мнението на жителите на София.

Според нея когато се организира референдум има директно присъединяване на жителите и отчитане на тяхното съответно предпочитание и избор. Когато, обаче, се организира публично разискване - техният глас изобщо не се чува. Христова даде образец с разискването на общинския бюджет. „ Чу се гласът на представителите на Столична община, които дълго и напоително излагат своите тези, само че когато пристигна ред за мнението на жителите, както нормално времето бе малко и и те не бяха чути ", изясни тя.

„ Така, че дано не спорим, откакто самият законодател е приел, че директното присъединяване на жителите в държавната и локалната власт се показва най-добре посредством другите типове референдуми, допитвания и начинания. Да не ги подменяме с публичните разисквания, тъй като те са нееднородни величини и няма по какъв начин да бъдат съпоставими ", безапелационна бе Милка Христова.

Председателят на групата на социалистите Калоян Паргов съобщи, че на 4-ти април има един единствен референдум по партиен въпрос, заимствуван посредством парламентарни избори, който е „ Искате ли още да живеете по този начин, както ви ръководи ГЕРБ последните 10 години? ".

„ Чест му прави на кмета Делян Георгиев, че е решил да подходи оправдано, с цел да види цялостната картина в региона. На фона на вашата разпокъсана политика за пренасяне казуса с паркирането от ден на ден и повече, до момента в който не стигнете до Околовръстното шосе. Дано след 10 - 15 години зоната не стигне до Перник ", обърна се Паргов към ръководещите.

Столичният общински съвет отхвърли самодейността за осъществяване на референдум в столичния регион „ Изгрев ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР