Социалдемократите спечелиха местните избори в германската провинция Долна Саксония, консерваторите

...
Социалдемократите спечелиха местните избори в германската провинция Долна Саксония, консерваторите
Коментари Харесай

Германските социалдемократи спечелиха провинциалните избори в Долна Саксония

Социалдемократите завоюваха локалните избори в немската провинция Долна Саксония, консерваторите на Ангела Меркел реализираха най-лошия си резултат от десетилетия, а популистката партия " Алтернатива за Германия " съумя да влезе в 14-ти недодялан парламент, обобщава ДПА в коментар за изборите.

Премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл изведе своите социалдемократи до победа на вчерашните предварителни избори, откакто те изгубиха няколко провинциални гласувания и претърпяха проваляне на националните избори предишния месец.

Социалдемократите завоюваха 36,9 % от гласовете, увеличавайки поддръжката си във втората по величина немска провинция с 4 пункта. Християндемократите на Меркел получиха 33,6 %, което е спад в поддръжката за тях с 2,5 пункта и най-лошият им резултат от 1959 година

Ако християндемократите бяха победили в Долна Саксония, това щеше да помогне на Меркел да възвърне позициите си след слабото показване на нейната партия на националните избори през септември в миг, когато канцлерката се готви за тежки договаряния за сформиране на ново съдружно държавно управление.

Вайл дефинира провинциалните избори като " ослепителен триумф " за социалдемократите и добави, че в този момент партията му за първи път от 19 години ще бъде най-голямата парламентарна мощ в Долна Саксония.

" Алтернатива за Германия " реализира по-нисък резултат от предстоящото, получавайки 6,2 % от гласовете. Така тя към този момент е показана в парламентите на 14 от 16-те немски провинции. След националните избори предишния месец тя стана първата огромна крайнодясна партия, влезнала в Бундестага от Втората международна война.

Досегашният съдружен сътрудник на социалдемократите в Долна Саксония - партията " Съюз 90/Зелени " завоюва 8,7 % от гласовете, отбелязвайки спад от 5 пункта в своята поддръжка. Това значи, че сегашната коалиция на Вайл евентуално няма да реализира нужното болшинство и може да се наложи той да сформира държавно управление с християндемократите, което би било първият съюз сред двете най-големи немски партии в провинцията от над 50 години.

Свободните демократи, които са обичайни съдружници на християндемократите, завоюваха 7,5 %, отбелязвайки спад от 2,4 пункта в своята поддръжка спрямо изборите през 2013 година

Партията " Левите " не съумя да прескочи 5-процентовата преграда за влизане в Народното събрание.

Избирателната интензивност беше 63,1 %.

Съпредседателят на парламентарната група на " Алтернатива за Германия " Александър Гауланд сподели, че резултатът от изборите в Долна Саксония може да значи " начало на края на ръководството на Меркел ", показва ТАСС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР