Социалдемократическата партия, която спечели парламентарните избори в Германия с минимална

...
Социалдемократическата партия, която спечели парламентарните избори в Германия с минимална
Коментари Харесай

Бурни спорове в ХДС/ХСС кой да поеме отговорност за слабия изборен резултат

Социалдемократическата партия, която завоюва парламентарните избори в Германия с минимална преднина, приготвя съдружните договаряния за сформиране на държавно управление и насочи покана към Зелените и либералите. В същото време в консервативния блок ХДС/ХСС се водят бурни разногласия за поемането на персонална отговорност след рекордно слабия избирателен резултат. Все по-малко евентуално наподобява, консерваторът Армин Лашет да е идващият канцлер.

Изостря се рецензията към претендента на консервативния блок ХДС/ХСС за канцлер Армин Лашет. Обвиняват го за най-слабия избирателен резултат в историята на Германия. Водещи фигури намерено упорстват за оставката му като ръководител на партията. Министър-председателят на Саксония го укори, че поради изчезнали политики в източногерманските провинции е разрешил крайнодясната „ Алтернатива за Германия” да завоюва съвсем всички директни мандати.

Днес ХДС/ХСС би трябвало да изберат ръководител на парламентарната група. Ако Армин Лашет поеме този пост, това се счита за сигурен знак, че консерваторите се отхвърлят от опцията да се опитат да сформират държавно управление, макар изборната загуба.

Сигурните участници в идващия кабинет са Зелените и либералите. Утре те стартират сондиращи диалози в опит да изгладят разликите си във финансовата и климатичната политика, преди да влязат в съдружни договаряния със социалдемократическата партия или ХДС/ХСС. Всички партии са безапелационни, че би трябвало бързо да се сформира държавно управление.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР