Сотир Цацаров напуска от 1 март шефския пост в Комисията

...
Сотир Цацаров напуска от 1 март шефския пост в Комисията
Коментари Харесай

Цацаров хвърли кърпата: Напуска КПКОНПИ на 1 март

Сотир Цацаров напуща от 1 март шефския пост в Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. Преди това обаче той ще внесе в Народното събрание годишния доклад на КПКОНПИ. Така някогашният основен прокурор няма да чака ръководещата коалиция да го смени, което беше оповестено като една от задачите на новата власт.

Правосъдното министерство и група депутати към този момент са подготвени със законодателни промени, които ще доведат до делене на комисията на два обособени органа. Един, който да проверява корупция и втори, който да се занимава с конфискация на нелегално добитото имущество и спора на ползи.

" Ще разясня заявените планове за законодателни промени идната седмица, откакто извърша своето решение да подам оставка като ръководител на КПКОНПИ. Ще желая да бъда освободен от тази служба, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния доклад за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този доклад ще приказват повече от празните политическите заявления и обвинявания. Разбира се, ще разглася ясно и претекстовете за оставката си ", гласи писменият отговор на някогашния основен прокурор на въпрос на " 24 часа ".

Малко повече от 2 години 55-годишният пловдивчанин управлява комисията за антикорупция. Сотир Цацаров пое поста на 20 декември 2019 година, откакто първият й началник Пламен Георгиев подаде оставка поради скандал с нелегално барбекю върху терасата на своя дом и отпътува като консул във Валенсия.

Юридическата кариера на Цацаров започва през 1991 година, когато приключва право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

След като се дипломира, той се връща в Пловдив и на 1 октомври 1992 година е бил назначен като арбитър в Асеновград. Остава там до 1998 година, когато си потегля като ръководител на локалния областен съд.

Между 1998 и 1999 година е зам.-шеф на Пловдивския областен съд, а по-късно 14 години - до 2013 година, е негов ръководител.

През есента на 2012 година е номиниран от 7 члена на Висшия правосъден съвет за основен прокурор. Освен него в процедурата вземат участие Галина Тонева и Борислав Сарафов.

На 20 декември е определен за основен прокурор с 18 гласа " за ". Президентът Росен Плевнелиев подписва указа за назначението му още на идващия ден - 21 декември.

На 11 декември 2019 г. Народното събрание го избира за началник на КПКОНПИ.

Свързани вести Готвят съществени правосъдни промени. На мушка основният прокурор и Цацаров
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР