СОС гласува днес продажбата на мажоритарния дял на Столична община

...
СОС гласува днес продажбата на мажоритарния дял на Столична община
Коментари Харесай

СОС продава Общинска банка

СОС гласоподава през днешния ден продажбата на мажоритарния дял на Столична община в Общинска банка. Единственият претендент да купи 67,64 % от капитала на трезора е записаният в Лихтенщайн фонд "Новито опортюнитис ".

Фондът предложи 46 млн. лв. за акциите, които общината се пробва да продаде за четвърти път.

Срещу предлагането за одобрение на договорката към този момент се оповестиха съветниците от Българска социалистическа партия. Те се стимулират с обстоятелството, че не е ясно кой стои зад единствения претендент да купи Общинска банка. След решението на СОС би трябвало да се получи утвърждение за продажбата и от Българска народна банка и Комисия за защита на конкуренцията.

От "Новито опортюнитис " към този момент желаеха Комисия за защита на конкуренцията да утвърди придобиването.

Сред наложителните условия на договорката е в период от 5 години след прехвърлянето на акциите купувачът да резервира седалището на банката на територията на България, за несъблюдение е планувана наказателна клауза от 50% от цената по договорката. За същия интервал би трябвало да се подсигурява запазването на главния предмет на активност. При нарушаване на това условие плануванаъа наказателна клауза е в размер 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на несъблюдение.

Купувачът, в случай че бъде утвърден от СОС, Българска народна банка и Комисия за защита на конкуренцията, се задължава в период от 5 години да не позволява слагане на банката под необикновен контрол или отнемането на банковата лицензия. Предвидената наказателна клауза също е размер на 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на несъблюдение.

Купувачът би трябвало да извърши и създадените от него тактики за консолидиране и ръководство, за финансова непоклатимост и поддръжка, обстоен бизнес проект за развиването на банката, както и да извърши Програмата за претовареност и План за развиване на връзките и услугите на Банката със Столичната община. Всяко нарушаване на заложените предварителни условия е обвързано със наказания, оповестиха от СОАПИ.

„ Новито Опортюнитис “ е 100 % благосъстоятелност на фонда CAIAC Fund Management AG. В портфолиото на фонда има 70 компании. Стойността на активите на ръководените от CAIAC фондове е близо 1,6 милиарда швейцарски франка. CAIAC Fund Management AG е регистриран през 2007 година в Лихтенщайн и се занимава с ръководство на фондове.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР