Сопот и цяла България честваха 171 години от рождението на

...
Сопот и цяла България честваха 171 години от рождението на
Коментари Харесай

Носителят на Вазовата награда Боян Ангелов: Да пазим свещник...

Сопот и цяла България честваха 171 години от рождението на Иван Вазов. На тържествена гала нощес в родния град на Патриарха на българската литература бяха връчени Националната Вазова премия за литература и Детската Вазова премия. Тази година с тези награди са удостоени писателят Боян Ангелов и екипът на списание „ Любословие “ – възпитаници от Националната гимназия за антични езици и просвета в София.



Да почетат най-големия български публицист и най-големия патриот в Сопот пристигнаха цяла плеяда български писатели, литератури и историци, измежду които Иван Гранитски, Стефан Шивачев, Николай Урумов, посетители и фенове на творчеството и личността на Иван Вазов от цялата страна. Тук бяха заместник-министърът на правораздаването Иван Дермеджиев и заместник-министърът на културата доцент Пламен Славов.



Иван Вазов е гласът на разсъдъка и на народа, съобщи в приветствието си към жителите на Сопот и гостите кметът на община Сопот Деян Дойнов. Вазов е един от нас, той е мъдрецът, който ни направлява. Той е новаторски в концепциите си и през днешния ден, а ние би трябвало да разпалваме искрата на творчеството, с цел да откриваме създатели, чиито песни все ще се четат, акцентира Дойнов. Той връчи наградата на екипа на списание „ Любословие “.

Вазовата премия за 2021 година връчи на писателя Боян Ангелов заместник-министъра на културата доцент Пламен Славов. Той напомни мястото и смисъла на Иван Вазов в българската литература и в построяването на българското съзнание.

Цитирайки стихотворение на Иван Вазов, лауреатът на Вазовата премия Боян Ангелов прикани „ Да пазим свещника да свети! “



„ Тази премия е нещо, което не съм поставял в фантазиите си. Но аз одобрявам тази премия като премия на Съюз на българските писатели, който към този момент 108 години отстоява заветите на Иван Вазов за непорочност на българския език “, сподели още Боян Ангелов, който е и ръководител на Съюз на българските писатели.

„ Иван Вазов написа възхитителното стихотворение „ Българският език “, в което сподели: „ Език заветен на моите предци “, и по този начин Патриархът на българската литература увековечи българската литература, която е основана от светци и от патриарси “, акцентира Боян Ангелов. Той напомни, че на нея четат, пишат и мислят 300 милиона поданици на земното кълбо.



„ Климент написа в своето житие за Константин Кирил Философ, че неговите слова са по-светли от светлина. А Вазов написа и едно стихотворение, наречено „ Свещника да свети “, в което споделя: „ Моля ви пазете, свещника да свети! “ Това е свещникът, в който свети българското слово, което е по-светло от светлината “, акцентира Боян Ангелов и добави, че ние сме длъжни, задължени сме, да пазим това българско слово, както ни го е завещал Иван Вазов.



Вчера в Сопот бе алегорично открита Вазовата морена - камък по пътеката към Балкана, на който Иван Вазов обичал седи и да съзерцава Стара планина на север и Сопот на юг.

По случай 171 години от рождението на Народния стихотворец нощес на неговия монумент бяха положени венци от президента, премиера, Министерството на културата, от кмета на Сопот, от Общинския съвет.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР