Въоръжен мъж от Юта, застрелян от ФБР миналата седмица, носеше AR-15 при полицейска среща през 2018 г., показват записите

...
СОЛТ ЛЕЙК СИТИ (АП) — 75-годишен мъж е прострелян от
Коментари Харесай

СОЛТ ЛЕЙК СИТИ (АП) — 75-годишен мъж е прострелян от служители, опитващи се да го арестуват за заплахи в социалните медии той направи срещу длъжностни лица, включително президента Джо Байдън, имал история на „упражняване на правата си от 2-рата поправка, макар и малко безразсъдно“, според полицейските записи на Юта.

Крейг Робъртсън беше убит, след като насочи револвер към агенти на ФБР, които дойдоха в къщата му на брой миналата сряда. Близо пет години по-рано той донесе пистолет в задния си двор в Прово, Юта, за да изиска служителите на Google Fiber, работещи на стълб за комунални услуги, за да свържат WiFi на съсед, да се махнат от имота му, според полицията в Прово доклад за инцидента, получен от Асошиейтед прес.

Историята му на носене на огнестрелни оръжия, когато се обръща към хора в близост до дома му, отразява трудностите, които правоприлагащите органи могат да срещнат при оценката на заплахите, когато обвинените в отправянето им са тежко въоръжени.

Служителите на Google Fiber казаха на полицейските служители, че никой не е отговорил, когато са се опитали да позвънят на вратата по-рано, за да кажат, че ще работят върху стълба. По-късно Робъртсън излязъл навън с пистолет, обвинявайки ги в навлизане, те казали на полицията.

„Робъртсън им крещеше, той размахваше пистолета си наоколо, карайки дулото да сочи към тях“, полицай пише в доклада за инцидента от август 2018 г.

Когато полицията впоследствие пристигна, Робъртсън отвори вратата с AR-15, преметнат през рамото му, което доведе до това, което служител описа като „малко безпокойство“. Робъртсън отрече пред полицаите да е насочил пистолета към когото и да било.

„Докато говорех с Робъртсън, докато той държеше пушката си, забелязах, че той я държи в позиция на готовност до тялото си със своята пръст върху предпазителя на спусъка, което ме накара да повярвам, че е тренирал с огнестрелни оръжия и е бил наясно къде е дулото му и как да контролира оръжието, докато се движи“, каза отговарящият полицай.

Полицаите се консултираха с местния прокурор но не бяха повдигнати обвинения.

ФБР се опита да арестува Робъртсън миналата седмица в навечерието на посещението на Байдън в Юта, където президентът изнесе реч в болница в Солт Лейк Сити за разширяване на обезщетенията за ветерани. В обвинителни документи властите обвиниха Робъртсън в отправяне на заплахи срещу Байдън, високопоставени демократи и агенти на ФБР, споменавайки „убийство“ и публикувайки снимки на оръжия, включително снайперски пушки с голям обсег.

Въпреки че членове на семейството и съседи казаха Политиката на Робъртсън не беше тайна, те го описаха като възрастен, вързан вкъщи мъж с физически ограничения, което предполагаше, че не представлява опасност за никого, когото е заплашвал онлайн.

За разлика от прокурорите, които описаха заплахите му като достоверни, те казаха, че Робъртсън беше мил, църковен съсед, който модифицира военни огнестрелни оръжия като хоби и използва главно социалните медии, за да изрази възгледите си. Полицейските записи добавят допълнителен контекст към тези контрастиращи снимки.

Смъртта на Робъртсън дойде, когато републиканците - които традиционно се рекламират като партия на закона и реда - ескалираха атаките си срещу правоприлагащите органи и особено ФБР. Експерти казаха пред AP, че заплахите са станали по-често срещани във все по-поляризираните Съединени щати, правейки политическия климат по-опасен и полицията трудна.

„Неща, които може да са били крещяни по телевизията преди, сега се появяват широко в публично“, каза Майкъл Джърман, бивш агент на ФБР, който сега е сътрудник на Центъра за правосъдие Бренан.

__

Авторът на АП Никълъс Рикарди в Денвър допринесе за репортажа.

Преглед на коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР