Солистите Беса Лугичи, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов, Ивайло Джуров са

...
Солистите Беса Лугичи, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов, Ивайло Джуров са
Коментари Харесай

Шарон Кам разкрива изяществото на кларинета

Солистите Беса Лугичи, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов, Ивайло Джуров са изборът на маестро Найден Тодоров за концерта на Софийската филхармония на 13 февруари в зала " България ". Ценителите на класическата музика ще се насладят на разтърсващия " Реквием " на Моцарт и Концерт за кларинет и оркестър 2 на Карл Мария декор Вебер.

Специален посетител на събитието е водещата изпълнителка на кларинет Шарон Кам, която повече от 20 години е солистка на световноизвестни оркестри в Съединени американски щати, Европа и Япония. Шарон Кам е носителка на голям брой самопризнания, измежду които най-впечатляващи са Лауреат на интернационалния конкурс " ARD " в Мюнхен и двукратна носителка на премията " Ехо класик " за инструменталист. Изпълненията на творби на Карл Мария декор Вебер с оркестъра на Гевандхаус - Лайпциг, й носят първата премия " Ехо класик ". Негови произведения са включени в записите на Кам и Радиооркестъра на Лайпциг, за които надарената солистка получава втората си премия " Ехо класик ".

В зала " България " Шарон Кам ще свири Втория кларинетен концерт на Вебер, който се откроява с трактовката на кларинета като солов инструмент. В творчеството си съвременникът на Бетовен изповядва хармония и жанр, прочувствена изисканост и прелест. Вторият му концерт за кларинет е обвързван с достиженията му в оперния род и въздействието на Моцартовите обичаи.

" Реквием " на Моцарт ще звучи във втората част на концерта на Софийската филхармония. В осъществяването на превъзходното произведение ще взе участие Националният филхармоничен хор. В творбата на гениалния създател солистите се третират най-вече ансамблово, което я прави новаторска за времето си. Списъкът със солови реализатори за едно от най-знаковите творби на композитора е впечатляващ.

Сопраното Беса Лугичи, изобретение на Христина Ангелакова, специализира в Италия, където работи със световнопризнати оперни артисти и диригенти. През последните години Лугичи гостува неведнъж на подиуми и фестивали в Германия, Косово, Франция, Хърватия, Македония.

Мецосопраното Виолета Радомирска е една от най-талантливите модерни български певици. Гастролите й през последните години включват концерти в Швейцария, Австрия, Германия и други. През сезон 2018-2019 година дебютира в Миланската канара в " Електра " на Р. Щраус.

Софийската аудитория ще се наслаждения още веднъж на гения на тенора Михаил Михайлов, който приветства бурно при присъединяване му в концерта на примата Соня Йончева в зала " България " в края на предходната година.

Носителят на голям брой български и интернационалните оценки Ивайло Джуров (бас) е четвъртият солист в " Реквием ". Артист с дейна интернационална кариера, предложения за негови участия идват от Австрия, Германия, Белгия, Гърция, Холандия, Франция, Испания, Съединени американски щати и други

За цялостното чувство за концерта за ценители дава отговор диригентът и шеф на Софийската филхармония Найден Тодоров. През годините той дирижира стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли с разнообразни оркестри, оперни сформира и солисти у нас и по света. През 2019 година " Дисни " провежда първото огромно концертно показване на " Междузвездни войни " ( " Star Wars: In Concert " ) в най-големите градове в Китай с присъединяване на Софийската филхармония и Найден Тодоров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР