Солени цени притискат бизнеса на свободния пазар на ток. Така

...
Солени цени притискат бизнеса на свободния пазар на ток. Така
Коментари Харесай

Защо поскъпва токът

Солени цени притискат бизнеса на свободния пазар на ток. Така даже бизнесмените, които имаха контракти с търговци по проект с закрепена цена, се наложи да подписват анекси или да си търсят нов снабдител. В общите условия към договорите е планувано изискване, съгласно което при форсмажорни условия и обилни покачвания на цената на електрическата енергия, търгувана на Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/, цените по закрепените контракти да могат да се трансформират. Някои от играчите на пазара подвигнаха цените си със задна дата, други дадоха предупреждение от 1 месец за новата калкулация и време клиентите да сменят доставчика си. Голям избор с по-ниски цени обаче нямаше, защото

повишаването на силата е отвън контрола на търговците.

През първата половина на 2021 година цената на електрическата енергия на БНЕБ беше непрекъснато висока, доста над историческите и предстоящите равнища. Тенденцията се следи и на други европейски тържища за електрическа енергия през последните 6 месеца. Трайно високите цени през този интервал се дължат на голям брой фактори, в това число бързо възстановяващото ползване на сила след COVID-19 пандемията, рекордно скъпите въглеродни излъчвания, повишените цени на базови първични материали и по-голямата районна съгласуваност в енергетиката в Източна Европа, изброява аргументите един от търговците на сила на свободния пазар toki.bg.

Разходите за доставка на електрическа енергия се трансформират всяка минута,

макар че множеството консуматори заплащат закрепени цени, основани на сезонните или годишните разноски за електрическа енергия. С увеличаващото се ползване на електрическа енергия се усилват и въглеродните излъчвания, свързани с производството <210>. В същото време цените за квоти, изтичащи през декември 2023 година през април и май, надвишават 50 евро на звук CO2 по отношение на цени към 20-21 евро за същия интервал преди година. Това се случва, тъй като държавните управления желаят и би трябвало да понижат доста излъчванията през идващото десетилетие, заради което вкарват спомагателни ограничения, които ще лимитират най-замърсяващите човешки действия и производства.

През май се случи и още нещо -

България потегли към единния европейски пазар на електрическа енергия

посредством обединяване на пазара ни с този на Гърция. Обединението ще продължи до края на годината, като следва да се свържат пазарите на Чехия, Унгария, Румъния и Cлoвaкия, а по-късно през общата ни граница с Румъния ще бъде направена връзка сред тези страни и България и Гърция. Отварянето на пазара води до балансиране на цените на електрическа енергия по отношение на пазарите в Европа, което в тази ситуация на България значи по-скоро нарастване, показва търговецът на сила. Поради до неотдавна по-изолирания пазар, и най-много поради отсрочената с съвсем десетилетие либерализация, регулаторно в България са поддържани нереалистично ниски цени на електрическата енергия, като на практика страната е субсидирала разликата по отношение на пазарните равнища. Сега, с отварянето и либерализирането на пазара, цените в България стартират да „ догонват “ пазарните европейски и международни равнища, което в допълнение води до покачвания през последните месеци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР