Сократ (470 пр.н.е. – 399 пр.н.е.) е древногръцки философ. Чрез

...
Сократ (470 пр.н.е. – 399 пр.н.е.) е древногръцки философ. Чрез
Коментари Харесай

Въпросът, който ще ви скара с всички наоколо

Сократ (470 пр.н.е. – 399 пр.н.е.) е древногръцки мъдрец. Чрез изследвания и задаване на въпроси той основава нов клон на философията, която до тогава е лимитирана от рамките на теориите за природата, отнасящ се до морала и моралното обучение. Този нов аспект на философската просвета се назовава нравственос (от гръцки: етос – присъщото за обособения човек, това, което го разграничава от другите и му придава самостоятелни черти). 
За Сократ моралното развиване е най-важната човешка задача. За него философията не е единствено куп от учения и канони, а и метод на живот. Живеейки съгласно своите метафизичен правила, Сократ няма време да живее „ за себе си “, отхвърля да взема и пари за преподавателската си активност.Освен популярен мъдрец Сократ е бил и многодетен татко. Обичал е да излезе на площада и да задава морални въпроси на тълпата минувачи. Един от тези въпроси обаче, може да ви скара с другари, сътрудници, семейство, близки…Така че молим ви, внимавайте, когато го прочетете и решите да го зададете на хората към вас, тъй като не е значим съответният отговор, а методът на размишление.
Ето го и самият въпрос:Ако има пожар и вие можете са спасите единствено един човек, единствено един член на фамилията си – кой ще е той – дамата или едно от децата?Всички мъже на площада дали отговор на Сократ в един глас:-Разбира се, че детето.Сократ дал отговор: „ А аз бих избавил младата си жена. Ще поскърбим дружно и тя ще ми роди още деца. А в случай че спася детето, то ще оплаквам и аз, и то. Всеки път като го видя ще си припомням за нещастието. А самото дете ще е изгубило братя, сестри, майка, а по-късно ще се подреди и с мащеха, която няма да може да го обича както майка му го е обичала ”. На площада разногласията не утихнали дълго време…А вие по какъв начин бихте дали отговор на този сократовски въпрос?
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР