Сокът от червени боровинки е най-полезният плодов сок, обявиха учени

...
Сокът от червени боровинки е най-полезният плодов сок, обявиха учени
Коментари Харесай

Ето кой е най-полезният сок, който сваля кръвното

Сокът от червени боровинки е най-полезният плодов сок, оповестиха учени от университета в Хелзинки. Тези дребни плодове и техните листа са употребявани в националната медицина за лекуване на уринарния тракт, стомашни разстройства и при проблеми с черния дроб.

Но извършените от учените проучвания в този момент разкриват още изгоди от алените боровинки - техният сок намалява кръвното налягане и усъвършенства сърдечната активност. Три месеца откривателите са правили изследвания върху мишки, на които давали сок от касис и алена боровинка. Оказало се, че напитката повлияла извънредно добре на гризачите.

Това се дължи на огромните количества полифеноли, който се съдържа във всички боровинки, само че най-вече в алената. Сокът усъвършенства функционалността на повредените кръвоносни съдове до степента на здрави съдове. Той е богат на минерали, измежду които калций, магнезий, калий, селен, желязо и цинк. Също е превъзходен източник на 15 жизненоважни витамини, включително Витамин C, B6, B12, E, K и Витамин A.

Учените признават, че вкусния сок не може да размени лекуването с лекарства, само че въпреки всичко го предлагат като част от дневното ни меню - изключително за хората, страдащи от хипертония. Най-добре е той да се употребява прясно пресован. Имайте поради, че на пазара множеството сокове от този плод са с добавена захар или са смесени с ябълков или гроздов сок.

 Сокът от червени боровинки е най-полезният

Една водна чаша неподсладен боровинков сок съдържа 116 калории, съвсем 1 г протеини и 30 г въглехидрати. Важно е да знаете, че в него има и 30 г захар, която идва от естествената наслада на плодовете.

Други изгоди от алените боровинки

Не бива да забравяме, че алената боровинка е скъп асистент при уринарни проблеми и болести на простата. При това е приета като лечебно средство от актуалната медицина. Множество проучвания потвърждават, че плодовете ѝ сполучливо се оправят с главния извършител на цистита - Ешерихия коли. Сокът освен оказва помощ на организма да изхвърли бактериите посредством урината, само че и потиска техния напредък поради хипуровата киселина.

Много е ефикасна отварата от листата на боровинка за цистит – подготвя се като две супени лъжици се сваряват в 300 мл вода. Оставя се да изстине, след което се изцежда и се пие на три пъти денем. За да бъде дейно, лекуването би трябвало да продължи 2 седмици.

Боровинковият сок също по този начин може да усъвършенства оралното здраве. Той образува предпазен пласт върху зъбния гланц, който не разрешава бактериите, отговорни за кариесите, да доближат до зъбите.

Червените боровинки са богати и на салицилова киселина, която е част от състава на аспирина. Така че постоянната консумация на техния сок ще увеличи неговото количество в организма. Смята се, че салициловата киселина предотвратява запушването на кръвоносните съдове и има антитуморен резултат.

Какви са вероятните странични резултати

 Сок от боровинки при високо кръвно

Като цяло, потреблението на сок от червени боровинки се счита за здравословна, само че при огромни количества е допустимо да се появи неспокойствие на стомаха. Също по този начин покачва риска от образуването на камъни в бъбреците.

Предозирането с червени боровинки може да увеличи равнищата на варфарин в организма. От една страна, той понижава образуването на тромби и кръвни съсиреци, само че въпреки това - основава заплаха от прекалено разреждане на кръвта.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР