Софтуерът на уредите за анализ често дава фалшиви идентификации, адекватните

...
Софтуерът на уредите за анализ често дава фалшиви идентификации, адекватните
Коментари Харесай

Д-р Юлиян Караджов: Хапче с малко кодеин може при кръвна проба да отчете морфин, а нурофенът на полеви тест излиза като канабис

Софтуерът на уредите за разбор постоянно дава подправени идентификации, съответните ограничения изискват включването на експерти, а служителите на реда и политиците да бъдат отстранени от този диалог, тъй като единствено регистрират активност, споделя специалистът по наркотични субстанции

 

– Д-р Караджов, какви са най-големите проблеми с тестванията за алкохол и опиати – типът на теста, технологията, по която се работи, референтните лаборатории или може би техният непълен брой?

– Има анекдот, който доста малко и ясно обобщава обстановката: “Работим бързо, на ниска цена, качествено – само че не повече от 2 от тези неща ”. Качествените проби са мудни и скъпи. Затова употребяваните способи са компромис. Полевите проби би трябвало да бъдат бързи и евтини, по тази причина са трагично неточни и неселективни. Не единствено у нас; проучвания във Франция и Съединени американски щати демонстрират, че и тамошните полеви проби могат да сбъркат с десетки пъти (не проценти, а пъти!) нагоре или надолу, т.е. да пропуснат позитивна проба или да “набедят ” негативна проба за позитивна.

Кръвните проби са по-добри, само че също не са безгрешни.

– Кои са най-използваните медикаменти и лекарства, които биха дали подправен позитивен тест за приложимост на опиати?

– Пълните описи са ми незнайни, само че на места някой от производителите дава къс лист към документите на уреда си. Например индивидът е взел нурофен, а полевият тест може да го регистрира като канабис. Различни са за другите типове проби. Дори кръвните проби имат подводни камъни. Във фейсбук дадох образец за рисковете от кръвен тест на личното ми семейство: Вземам селегилин, който на кръвен тест решително ще покаже, че “друсам метамфетамин ”. В кръвта ми има следи от L -метамфетамин, непсихоактивен метаболит на селегилина, а не психоактивен D-метамфетамин. Но машината не може да види разликата. Тя въобще не умее да разграничава L от D молекули. Аз вземам дребни дози, само че има хора, които вземат повече, надлежно вероятността да загазят е доста по-голяма.

Или жена ми Роси е пила оня ден хапче срещу главоболие, в което има малко кодеин, чиито психоактивни резултати, даже в първите часове, са оскъдни. И сигурно би карала по-добре под въздействието на мъничко кодеин, в сравнение с под въздействието на тежко главоболие! Машината вижда следи от морфин, метаболит на кодеина – само че и на хероина. Машината не може да каже какво е взела Роси; и в двата случая морфинът в кръвта е морфин.

Проблем, за който съвсем не се приказва, е, че софтуерът на уредите за кръвен разбор (хроматограф + мас-спектрометър) постоянно дава подправени идентификации, т.е. намира вещество, което му е непознато, и го разпознава със своя логаритъм с нещо познато в базата си данни – а в базата данни на съответната профилирана машина, както се досещате, има главно опиати.

Имал съм случаи, когато лабораторията, на която съм дал тестът, решително намира тетрахидроканабинол (активното вещество в канабиса) в бяло вино и в палмово масло, преди малко купени и отворени.

– При това състояние кой съгласно вас е най-сигурният тест?

– Скъпият J. Отнемащ доста време и най-важното скъпо платени и рядко срещани експерти, които да мислят по какъв начин да отстранят всички вероятни неточности във вашия съответен случай. Което е нереално за рутинна полицейска работа.

– Ако лидер на МПС не е използвал опиати, само че пробата му се окаже позитивен, какво би следвало да предприеме, с цел да не му лишават автомобила?

– Това е въпрос към юристите.

– А какви са съответните ограничения, които би трябвало страната да предприеме?

– На първо място, да в профил служителите на реда и политиците от диалога. Тяхната мотивация е да покажат на публиката, че “се прави нещо ”. Но нищо не схващат, по тази причина се получават трагично глупави закони. Темата е характерна, изисква включването на доста необятен кръг експерти – химици, фармаколози… до икономисти. Те би трябвало да прегледат какво се прави по света и да помислят какво може да се приложи у нас. След това юристите да го оформят на езика на закона, а политиците просто да го гласоподават. Но във всички случаи ще става дума още веднъж за компромис. Надявам се, на по-високо равнище.

– След пандемията наблюдавате ли някаква смяна в желанията към разнообразни наркотични субстанции? Има ли нов тренд?

– Не бих споделил. Има доста дребни ефемерни трендове, които бързо се сменят съгласно достъпността и измененията в законовия статус на дрогите.

– Защо и по какъв начин фентанилът се трансформира в подобен проблем?

– Той се трансформира в проблем главно в медиите. Фентанил епизодично се появява у нас от най-малко 20-ина години. Когато и откъдето пристигна партида. Но сме доста надалеч от систематичните проблеми да вземем за пример на Съединени американски щати, където фентанилът е камшик.

– А райският газ?

– Райският газ е дишането на лепило за богатите. Поразително за мен е какъв брой бързо породиха проблеми с газа. Той се вдишва от повече от 2 века, на приливи и отливи, само че до неотдавна бяха известни безусловно 2 случая на тежки затруднения. А в този момент медицинските списания в разнообразни страни бълват публикации за нови и нови случаи. Хората се докарват до увреждане на нервната система с парализи и парези! Което значи, че през днешния ден тези, които го дишат, го одобряват като изцяло безвреден – и прекаляват. На света няма нищо изцяло безвредно.

https://www.24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР