Софийският зоопарк има нов рядък и атрактивен вид примати в

...
Софийският зоопарк има нов рядък и атрактивен вид примати в
Коментари Харесай

Двойка гибони сиаманги са новите обитатели на Софийския зоопарк

Софийският зоопарк има нов необичаен и атрактивен тип примати в своята зооколекция - двойка гибони сиаманги, оповестяват от зоологическата градина.

Сиамангите са човекоподобни маймуни. До този миг в България в нито един зоопарк не е бил представян и отглеждан този тип маймуни.

" Зоологическата градина ги получи със специфичното позволение на координатора на Европейската стратегия за застрашени типове за сиамангите, тъй като са изпълнени всички условия за развъждането им, след огромната реорганизация на бранш " Примати ". Софийският зоопарк сега предлага най-хубавите условия за развъждане на гибони на Балканския полуостров ", показват от общината.

Двата сиаманга идват от разнообразни зоопаркове. Мъжкият сиаманг Пико е роден на 20 ноември 2013 година и е дошъл от Парк де Бранфере, Франция , а неговата партньорка Блу е родена на 30 септември 2014 г и идва от Зоопарк Атика в Гърция. След къс интервал на акомодация и двете животни се усещат прелестно в новия си дом.

Посетителите на зоопарка могат да видят гибоните в просторното им външно заграждение в постройка " Маймуни 3 ", която неотдавна отвори и вътрешната си, актуализирана зала за гости.

Сиамангите са в категория " Застрашен тип " в Световната алена книга. Те имат стеснен ареал и населяват единствено тропическите гори на о-в Суматра и на Малайския полуостров. В природата съществени закани за популацията им са загубата и фрагментацията на местообитанията заради изсичането на горите и бракониерството. Зоологическите градини имат значима роля за опазването на биоразнообразието. Софийският зоопарк взе участие интензивно в разнообразни консервационни стратегии, като отглежда, развъжда и показва на публиката редки и застрашени типове от целия свят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР