Софийският районен съд (СРС) отхвърли иска срещу журналиста от БНР

...
Софийският районен съд (СРС) отхвърли иска срещу журналиста от БНР
Коментари Харесай

Съдът отхвърли един от исковете срещу Волгин, заведен по негов призив за Народния съд

Софийският областен съд (СРС) отхвърли желае против журналиста от БНР Петър Волгин, заведен от 102-годишна жена поради апелите му в поддръжка на Народния съд. Това излиза наяве от решение на съда, представено от изданието

В него се показва че с изявлението си за " изгодата " от Народния съд Волгин е прекрачил границите на журналистическата нравственос, както и на свободата на словото. Той обаче няма по какъв начин да е предизвикал с думите си щета на ищцата, защото тя не е жертва на Народния съд, а единствено на комунистическия режим. За нея остава единствено моралното задоволство, че с делото е отворен публичен спор, се споделя в претекстовете на съда.

Делото против Волгин беше заведено по-рано през годината от 102-годишна жена от Лом поради негов коментар във Фейсбук, който гласи: " Достатъчно е да погледаш единствено десетина минути някой нагъл и неумен паралия като Хампарцумян, с цел да схванеш за какво е трябвало да има Народен съд. “

Думите му бяха отправени на 1 февруари - Деня за респект на жертвите от комунизма.

В исковата си молба дамата е показала, че се е почувствала афектирана от думите му, защото фамилията ѝ е потърпевшо тежко от комунистическия режим.

В исковата молба тя споделя по какъв начин нейният брачен партньор изчезва безследно след завръщането си от фронта в Македония след Втората международна война, когато е извикан в кметството от новата власт след преврата на 9 септември 1944 година. Семейството е нарочено за " зложелател на народа ", като са следени от Държавна сигурност.

Съдията по делото Андрей Георгиев обаче отхвърля желае на дамата в размер на 5 хиляди лева и я осъжда да заплати на Волгин 1200 лева разноските, показва " Сега ".

Пред съда отбраната на Волгин е, че постът му не опонира на закона, защото е мнение и то не може да бъде потвърдено като правилно или погрешно. Допълнително самият той се показва като жертва на комунизма, като неговата братовчедка свидетелства, че през 1987 година той е имал опозиционни визии към политиките на комунистическата партия и разгласил сериозни публикации в учебно заведение по този въпрос.

Съдия Георгиев обаче признава, че обявата на журналиста във Фейсбук е противоправна и не може да бъде предпазена от правилото за независимост на словото - както предявява Волгин.

Съдът показва, че журналистът не е прав и не може да написа каквото си желае в обществените мрежи, защото той е в качеството си на социална персона, а те " образуват публичното мнение освен до момента в който работят, само че и с всяко свое изявление, което може да бъде обществено възприето “.

Решението на Софийския областен съд не е дефинитивно и може да се апелира пред Софийския градски съд. Точно там е заведен и различен групов иск против Волгин във връзка със същия пост за Народния съд.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР