Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на лидера на

...
Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на лидера на
Коментари Харесай

Рашков пак се издъни: Арестът на Борисов е незаконен, показанията на Петков - бутафория

Софийският областен съд анулира заповедта за задържане на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и осъди Министерство на вътрешните работи да му заплати 310 лв. разноски по делото.

В претекстовете на Софийския областен съд се показва, че доказателствата против Борисов, довели до задържането му, са " смислово неразбираеми ", а заповедта за арест е " необразована ". Освен това по следствието трима очевидци са разпитани едвам след задържането на Борисов.

Експремиерът посрещна новината с реакция във Фейсбук.

" Благодаря на българския съд. Няма никой над закона! ", написа Борисов.

На 17 март Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха арестувани за 24 часа в ареста, а на идващия ден бяха освободени без да им бъдат повдигани обвинявания.

Съдебният състав отбелязва, че заповедта за задържането на Бойко Борисов е издадена от способен орган и че единствено служител на реда може да издаде заповед за 24-часово задържане, даже в случаите в които може да се допусна, че следствието би трябвало да се води от следовател, само че счита заповедта за противозаконна, тъй като преди всичко тя не е стимулирана. На второ място съдът намира, че няма безусловно никакви доказателства Борисов да е направил закононарушение.

Според съда не е имало нито едно доказателство за съпричастност на някогашния министър председател с разследваното изнудване.

От заповедта за задържане на Групово дело „ Национална полиция” не ставало ясно и какви са основанията за арест.

В решението на съда написа, че в заповедта на Министерство на вътрешните работи е изписано неясно даже и законовото съображение за задържането. „ Посоченият текст съставлява необразована и смислово неразбираема частична интерпретация на законовия текст на член 213а, алинея 1 от Наказателен кодекс. Не излиза наяве какви са осъществените противоправни действия, не излиза наяве против кого е осъществено, нито по кое време, къде и по какъв начин”, написа в решението на съда.

За показанията на премиера Кирил Петков, съдът разгласи, че „ не е показал по никакъв метод, че е бил очевидец на осъществяване на закононарушение или, че знае съответни обстоятелства, които да са относими към осъществено закононарушение от жалбоподателя Борисов.”

Съдът проучва в детайли доказателствата, събрани в следствието и споделя, че има изказвания на Васил Божков, които не е ясно по какъв метод са събрани. Според съда нито едно от останалите доказателства, в това число и свидетелски показания на чиновници на Васил Божков, не удостоверяват, че Божков е давал пари и че е бил изнудван от Бойко Борисов. Поради тази причина, съгласно съда, няма никакви доказателства Борисов да е направил закононарушение и никакво съображение той да бъде арестуван, даже за 24 часа.

Съдебното решение получи отзив и в Народното събрание. Декларация на ГЕРБ провокира изострен конфликт с ръководещите от " Продължаваме промяната ".

Съдът анулира заповедта за задържане на Борисов и осъди Министерство на вътрешните работи да му заплати 310 лева

" Г-н ръководител, уважаеми борци за правдивост. Няма потребност да напускате залата. Специално послание към господин Кирил Петков. Защото той е великият конструктор на тази интервенция. Кой ви накара, клети ми господин Кирил Петков, да стартирате това безсрамие със заклинанието " никой не е над закона ". Клети ми господин Петков, по силата на някакви стихии, сега министър-председател, дали имате визия какво значи това правосъдно решение, какво значи този арест. Г-н клети Петков, приканвам ви като най-малко да не вършиме нищо повече. Още по-добре е да не говорите повече. А най-добре ще бъде да се върнете още веднъж към търговията на дребно. Оставка, дилетанти ", съобщи Десислава Атанасова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

" Уважение сътрудници, почитание. Елементарно почитание и образование, обикновено е ", добави Мирослав Иванов, заместник-председател на Народното събрание, народен представител от парламентарната група на " Продължаваме промяната ".

" По някаква буря е пристигнал господин Кирил Петков и е станал министър-председател. Ами, тази буря е вярата на българските жители за правдивост. Когато 400-500 страници доказателства не са задоволителни, това е стихията. Това е стихията, г-жо Атанасова ", добави Искрен Митев, народен представител от " Продължаваме промяната ".

На Facebook профила си Бойко Борисов благодари на съда и означи, че " Никой не е над закона ".

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че ще апелират в законовия 14-дневен период днешното решение на съда, а младежи от ГЕРБ организираха протестна акция пред вътрешното министерство, на която желаеха оставката на вътрешния министър Бойко Рашков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР