Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на бившия финансов

...
Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на бившия финансов
Коментари Харесай

СРС отмени заповедта за задържане на Владислав Горанов

Софийският областен съд анулира заповедта за задържане на някогашния финансов министър Владислав Горанов. В решението си арбитър Яна Димитрова написа, че задържането му от Главна дирекция "Нациоонална полиция " за период от 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи е било незаконосъобразно, съобщи Българска национална телевизия.

Съдия Димитрова се стимулира с това, че по следствието за изнудване на хазартния предприемач Васил Божков няма доказателства Владислав Горанов да е направил закононарушение, като показва:

"Съдът установи нарушаване на материалноправните разпореждания, доколото и от събраните по делото доказателства не се откриват данни за осъществено от страна на лицето закононарушение, заради което не са изпълнени предпоставките за приложение на материалноправната наредба на член 72, алинея 1, т. 1 от ЗМВР. "

Съдът намира и значително нарушаване на административнопроизводствените правила, което лимитира правото на отбрана. Нарушението е обвързвано с фактическата аргументация на задържането. Съдия Димитрова цитира решение на Съда по правата на индивида в Страсбург против България, съгласно което не е задоволително заповедта за задържане да съдържа единствено позоваване на разпореждания, без изтъкване на характерни условия или дейности на арестуваното лице, които да са причина за задържане.

Според съда е случайно да се твърди, че задържането е съобразено с личността на арестувания и опцията за оказване на влияние върху възможните очевидци, които следва да бъдат разпитани.

"В случая се касае за неосъждано лице, за което няма данни да е престъпно записано или да има други регистрирани противоправни прояви, с цел да бъде ''профилактирано'', посредством задържане ", написа в решението си арбитър Яна Димитрова.

Бившият финансов Владислав Горанов беше задържан по дело за изнудване на предприемача Васил Божков. С него бяха арестувани някогашният министър председател Бойко Борисов и медийната му съветничка Севделина Арнаудова.

Министерство на вътрешните работи е наказано да заплати на Владислав Горанов сумата от 490 лв. за разходи по делото. Решението може да се апелира пред Административен съд - София.

През април карцерът на Бойко Борисов, също беше разгласен за противозаконен. И тогава съдията уточни, че няма никакви доказателства Борисов да е направил закононарушението, което се проверява.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР