Софийският градски съд отказа да промени мярката в домашен арест

...
Софийският градски съд отказа да промени мярката в домашен арест
Коментари Харесай

Шофьорът, убил французин при катастрофа на околовръстното: Не съм убиец, виновен съм

Софийският градски съд отхвърли да промени мярката в домакински арест на водача Димитър Любенов, който провокира тежка злополука на околовръстния път в София и аргументи гибелта на един френски жител и междинни телесни повреди на пътничка в автомобил, който блъсна. Любенов бе арестуван след случая на 25 септември и от половин година е в ареста, а делото против него към момента не е почнало.

Той е упрекнат, че е карал с 195 км/ч. след приложимост на алкохол и опиати, а преди този момент дал рушвет на служители на реда, с цел да го пуснат да продължи и те го ескортирали. В края на предходната година, които са се движили с патрулка зад поршето на Любенов преди злополуката.

" От 18-годишен имам брошура. На 40 години съм. Нямам неплатена санкция. Работих във компания за услуги, всеки ден съм на пътя. Имам 39 контролни точки, нямам нито една отнета. Направил съм злополука, книжката ми е отнета, имам два непрекъснати адреса, с чисто правосъдно минало съм и към този момент 6 месеца съм в ареста. Какво да ви кажа друго? Съвсем кротичък и добър жител съм, не съм огромен нарушител. Да, направих грешката, отговорен съм. Но това не значи, че ще направя закононарушение, в случай че ме пуснете ", сподели пред арбитър Атанас Атанасов упрекнатият.

" Не съм палач и не съм го направил съзнателно - нито с нож, нито с револвер, нито съм упрекнат за разпространяване на опиати, нито за проведена незаконна група. Майка ми е на 75 години с съпътстващи болести, цялостен живот се грижа за тази жена. Знам, че ще имам присъда, знам, че ще лежа в пандиза. Трябва ми малко персонално, свободно време, с цел да се приготвя за това, което ми следва и по тази причина желая домакински арест ", добави още Любенов.

 Полицаите видели злополуката с жертва на Околовръстното и се върнали 1 км на заден ход Полицаите видели злополуката с жертва на Околовръстното и се върнали 1 км на заден ход

Съдия Атанас Атанасов подсети на Любенов, че публичният ред и сигурност са по-важни, от неговите персонални потребности и отхвърли настояването му. Съдът уточни, че той е упрекнат за причиняване на гибелта на един човек и междинна телесна щета на различен с възможен предумисъл - умишлено е седнал зад кормилото след приложимост на алкохол и опиати. Законът планува наказване от 15 до 20 години затвор, пожизнен затвор или доживот без право на подмяна.

Атанасов уточни, че Любенов е нарушил разпоредбите за придвижване, а от събраните по делото доказателства не се опровергава догатката, че закононарушението е осъществено съзнателно.

" Установените по делото условия досега са, че обвиненият умишлено е управлявал автомобила след приложимост на алкохол и наркотични субстанции, че е подхванал ръководство със скорост от 195 км/ч., открито от автотехническа експертиза, че е могъл да схване на разстояние от към 400 метра движещия се пред него автомобил. Около 300 метра е рисковата зона за прекъсване, а той не е подхванал дейности за прекъсване ", стимулира се арбитър Атанасов.

По думите му е въпрос на осъществяване на спомагателни процесуални дейности и би трябвало да излязат резултатите от сложна експертиза, която ще отговори на някои въпроси - по кое време е могъл да види движещия се пред него автомобил, какъв интервал от време е поддържал скоростта от 195 км/ч, каква е била траекторията на придвижването на двата автомобила. За задачата ще бъдат оценени и записите на охранителните камери.

 Прокуратурата упрекна двама служители на реда, ескортирали водача преди злополуката на Околовръстното Прокуратурата упрекна двама служители на реда, ескортирали водача преди злополуката на Околовръстното

Освен това има данни, че е дал рушвет на полицейски чиновници, с цел да продължи. Според арбитър Атанасов, не е отпаднала и заплахата от осъществяване на закононарушение, защото Любенов неведнъж е глобен за нарушение на разпоредбите за придвижване. Срокът на задържане от 6 месеца не надвишава рационалните лимити, а и към момента не са осъществени всички нужни дейности по следствието. Ако определението бъде обжалвано, съдът насрочи съвещание пред Софийския апелативен съд за 23 март.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР