Софийският градски съд остави в ареста четиримата мъже, заподозрени като

...
Софийският градски съд остави в ареста четиримата мъже, заподозрени като
Коментари Харесай

Четирима остават в ареста: Заподозрени са като съпричастни с атентата в Истанбул

Софийският градски съд остави в ареста четиримата мъже, обвинени като съпричастни с атентата в Истанбул.
Според съда няма никакви доказателства,
че те са съпричастни към атентата, с изключение на данни за чат по телефон. Но остават в ареста поради съмнения за каналджийство.

Само за четирима от арестуваните прокуратурата изиска непрекъснат арест. За петия упрекнат – жена със здравословни проблеми, проверяващите са решили, че няма да бъде в ареста.

Четиримата са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно поданство – българско и молдовско, както и жителите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал.
Те са упрекнати за подкрепяне на терористична активност,
както и за “каналджийство ”, трафик на хора и контрабанда, разяснява по-рано през днешния ден прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев.

Единствената връзка с атентата е мобилен телефон, посредством който Абдулрами е осъществил връзка с хипотетичен участник в атентата, сподели арбитър Тони Гетов.

По делото има данни, че арестуваните неведнъж са превозвали незаконни мигранти от Турция към България, а и на територията на страната ни. Съдът одобри, че има действителна заплаха да се укрият и да извършат закононарушение, тъй като не са свързани трайно с територията на страната ни. 
Според доказателствата
транспортът на мигранти ставал в тайници на бус. Предполага се, че тъкмо по този начин на 13 ноември към България е тръгнал Билал Хасан, апетитен за директно обвързван с атентата. В правосъдната зала стана ясно, че Хасан е пътувал от Истанбул до Одрин в подобен тайник, само че след сдърпване с различен пътуващ – жена, е бил изместен в кола. Въпросният български джип бил ръководен от човек с име Михаил, за който няма други данни по делото.

Адвокатът на тримата молдовци Аделина Натина изясни след края на съвещанието, че нощес до 22:30 часа е имало разпити на очевидци в съда, само че нищо от това не е било приложено през днешния ден по мярката. 
По-рано стана ясно, че
българските управляващи търсят обвинен за атентата в Истанбул на 13 ноември.

“Има оповестено лице с интернационална заповед за арест от турската прокуратура, което ние също търсям. Това е, което мога да кажа ”, заяви представителят на държавното обвиняване.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР