Софийският градски съд осъди на 1 г. условно с 3

...
Софийският градски съд осъди на 1 г. условно с 3
Коментари Харесай

Веселин Пенгезов получи условна присъда 10 г. след престъплението

Софийският градски съд осъди на 1 година условно с 3 година изпитателен период някогашния ръководител на Военно-апелативния съд (ВоАпС) Веселин Пенгезов. 10 години след закононарушението, присъдата бе прочетена на първа инстанция след привличане и отпадане на някои подсъдими. Днес Пегнезов е арбитър в Софийския апелативен съд.

Наказанието е по едно от обвиняванията – за длъжностно закононарушение - че като ръководител на съда Пенгезов не е провел социална поръчка по план за създаване на осведомителна система като планът е финансиран от Оперативна стратегия " Административен потенциал " (ОПАК). Заради това са настъпили нездравословни последствия – финансирането бе спряно. Вместо да разгласи социална поръчка, Пенгезов сключил цивилен контракти с реализатори, а в следствие били изготвяни документи със задна дата, в които се твърди, че специалисти по осведомителни технологии са били наети след провеждането на процедури.

Съдебният състав с ръководител Снежина Колева акцентира, че от закононарушението не са настъпили вреди за Военно-апелативния съд.

Сред подсъдимите в началото беше и някогашният шеф на кабинета на премиера Пламен Орешарски и някогашен началник на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева. Делото против нея бе прекъснато още преди да бъдат прочетени присъдите поради изтекла отминалост.

Обвинения бяха повдигнати и на различен някогашен ръководител на Военно-апелативния съд в София - полк. Петко Петков, на неговия някогашен заместител - полк. Владимир Димитров, както и на Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов.

Разследването по случая се води от 2010 година, само че то беше възобновено, откакто Пенгезов разгласи желанието си да се кандидатира за втори мандат, отпред на апелативния съд.

В началото на май 2014 година май му бяха повдигнати четири обвинявания. Прокуратурата твърди, че в интервала от 28 октомври 2008 година – 8 юли 2009 година като ръководител на Военно-апелативния съд - София, не извършил отговорностите си по работа и не провел процедура за възлагане на социална поръчка по реда на Закона за публичните поръчки за осъществяването на две действия от финансираното по програмата ОПАК създаване на Информационна система за бистрота на военните съдилища с общ размер на сумата 402 560 лева

Останалите три обвинявания на Пенгезов са за съучастничество в дейности на Петър Петков, който през 2009 година зае овакантения от Пенгезов председателски пост във Военно-апелативния съд.

Делото стартира през 2015 година, само че казусът е от 2008 година, когато Министерството на държавната администрация и административната промяна (МДААР) и Военно-апелативният съд подписват контракт, с който съдът стартира осъществяване на план по ОПАК на стойност 733 456,56 лв.. Проектът е " Информационна система за бистрота във военните съдилища ", а парите трябвало да бъдат отпуснати на ВоАпС.

В контракта било записано, че е планувано предплатено заплащане от 20%, междинни заплащания за разноски по плана и дефинитивно заплащане. По сметка на съда е било преведена единствено сумата, планувана за предплатено заплащане, само че повече пари съдът не получил, като първо обясненията за това били за позволени нарушавания, а по-късно и със почналото следствие.

Веселин Пенгезов, Петър Петков, Владимир Димитров, Атина Мавридис, Петя Гергова и изпълнителят по плана Людмил Симеонов бяха приети за отговорни единствено за това, че са предоставяли погрешни сведения, с цел да получат пари от плана. Въпреки че съдът ги призна за отговорни, те няма да бъдат осъдени, тъй като за това закононарушение е изтекла отминалостта.

Петков и Пенгезов бяха упрекнати и за заграбване сума в размер на 42 217 лева, получена като заплащане за реализатор, по същия план на ОПАК, само че по това обвиняване и двамата бяха оправдани. По същата причина напълно бе отритнат и гражданският иск на Военно-апелативния съд. Освен това въпросните вреди към този момент бяха покрити изцяло от държавното управление, откакто Военно-апелативният съд реализира дефинитивна присъда да бъдат платени над 400 000 лв. поради това, че планът е бил преустановен.

Напълно оневинен поради липса на безапелационни доказателства е другият реализатор по плана Крум Симеонов.
Присъдата не е дефинитивна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР