Софийският градски съд оправда бившния министър на отбраната Николай Ненчев

...
Софийският градски съд оправда бившния министър на отбраната Николай Ненчев
Коментари Харесай

Оправдаха Николай Ненчев за ремонта на МиГ-овете. Съдът: Договорът с Полша е бил по-изгоден

Софийският градски съд оправда бившния министър на защитата Николай Ненчев от кабинета " Борисов 2 " по тази причина, че не е извършил контракт с съветската компания " РСК-МиГ " за ремонт на мотори на изтребителите.

Според арбитър Петър Стоицев договорът с Полша, в чиято подготовка Ненчев е взел участие, е бил по-изгоден.

Оправдателната присъда бе посрещната с овации от поддръжници на Ненчев.

Обвинението във връзка с някогашния министър бе по тази причина, че той е разпоредил на своята заместничка да не подхваща осъществяване по двата контракта с съветската компания, които са на стойност 7 388 666 лв. без Данък добавена стойност, а да ги съхранява в каса. С това подпомагане той е целял да ощети " РСК- МиГ ".

В подробни претекстове арбитър Стоицев изясни за какво са приели, че Ненчев е почтен.

В хода на делото се потвърдили една част от обстоятелствата в обвинителния акт, а точно, че през този интервал - 2015 година, положението на изтребителите било извънредно тежко.

Поддръжката им не е била финансирана. Вследствие на това недофинансиране фрапантно спада броя на годните самолети. Те били единици. Съдията не уточни точна численост, защото делото е секретно. Мнението на Стоицев е, че материалите би трябвало да бъдат разкрити, защото засягат отдалечен интервал - 2015 година

Също по този начин по делото се потвърдило, че бе била обезпечена подготовка на младите летци. Доказало се и че Ненчев е попречил осъществяването на контракта с съветската компания.

" Извън тези обстоятелства в хода на делото се откриха доста други, в това число и от двама президенти, които действително оневиняват подсъдимия ", сподели арбитър Стоицев (по делото бяха разпитани Румен Радев и Росен Плевнелиев).

На първо място, въпреки и да е попречил договорите с Русия, Ненчев е имал ефективно присъединяване при сключването на контракта с Полша за ремонт на мотори.

Подготовката е почнала на високо равнище и е траяла с специалисти.

Съдът е съпоставил договорите с Полша и с съветската компания и е открил, че договорът с поляците е бил доста по-изгоден с нашата страна.

Договорът с " РСК МиГ " бил единствено за два мотора, а с Полша за 6, плюс даване на два оборотни мотора - " с които за известно време да се закърпи ситуацията ".

Вторият факт, който превръщал контракта с Полша в по-благоприятен, била цената. Ремонт с Полша щял да бъде изработен за 1 млн. и 23 хиляди за един мотор, а с " РСК МиГ " за близо 4 милиона евро без Данък добавена стойност.

ДДС-то възлизало на 726 хиляди евро и по този начин цената стигала до 4 545 010 евро. Третият факт били гаранциите. За разлика от поляците, които предложили гаранции 24 месеца и 200 летателни часа, то по контракта с съветската компания били залегнали 100 часа и 12 месеца.

Съдът също по този начин уточни, че изборът сред двата контракта е въпрос на политическо решение, защото ремонтирането на наши изтребители от непозната страна ни слага в известна взаимозависимост.

" Въпросът е политическо решение - да се избере по-малкото зло и от кого да бъде тази взаимозависимост ", сподели арбитър Стоицев.

Той цитира и член 105 от Конституцията, който споделя, че външната политика на страната се реализира от Министерския съвет.

Присъдата може да бъде протестирана.

" Защитил съм българския интерес, а това, че съм нарушил ползите, на която и да е непозната компания не ме интересува, сподели Ненчев отвън правосъдната зала. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР