Софийският градски съд намали паричната гаранция на Васил Божков от

...
Софийският градски съд намали паричната гаранция на Васил Божков от
Коментари Харесай

Намалиха гаранцията на Божков от 1,5 млн. лв. на 500 хиляди по делото за пране на пари и антиките

Софийският градски съд понижи паричната гаранция на Васил Божков от 1,5 млн. лева на 500 хиляди лева, оповестяват от съда. Тя му беше избрана от прокуратурата по делото за пране на пари и противозаконна активност с културни полезности. По това за хазартните такси Божков беше освободен с " домакински арест ".

Софийският градски съд е съобразил, че има обосновано съмнение за осъществяване на закононарушенията, които са с висока социална заплаха. В определението си съдът е показал, че мярката е вярно избрана по своя тип, само че е прекалено висока, тъй като Божков е под домакински арест по друго дело, което лимитира опциите му да извършва в цялостен размер стопанска и трудова активност. Освен това обвиненият има възбрана за овакантяване на страната и върху по-голямата част от имуществото му, са наложени разнообразни обезпечителни ограничения.

Определението на съда е дефинитивно и не предстои на тъжба или митинг.

 Решението беше взето, откакто правосъдният състав се съвещава повече от един час. Едва 11 дни продължи ареста на предприемача Васил Божков, който се завърна у нас след три години и половина в Дубай. За разлика от него брачната половинка му Елена Динева, която също беше упрекната през 2020 година, престоя в килия 8 месеца.

Мярката му за неотклонение от задържане под стража в домакински арест. Тя е по така наречен хазартно дело за неплащане на над 500 млн. лева такси от лотарийни игри. Той е обвинен с още осем индивида. Божков ще е с електронна гривна на крайници и ще изтърпява глобата на ул. “Московска ” 43, стана ясно от определението на съда, което е дефинитивно. Там е офис постройката му, а формалният му дом е на бул. “Васил Левски ”.

Делото в апелативния съд бе проследено от стотина последователи на предприемача, които още от 9,30 ч извършиха фоайето на Съдебната палата в София. Те посрещнаха с шумни овации и него, и решението за домашния арест. Да го поддържат пристигнаха и синът му Антон Божков и снаха му Ива Софиянска.

Покрай ограниченията за неотклонение на предприемача имаше неспокойствие към 11 часа, когато се оказа, че прокуратурата обмисля да изиска задържането му и по така наречен престъпно дело. То е за рекет, подбуждане към три убийства и изнасилвания. След като съдът му наложи домакински арест, от прокуратурата отдръпнаха настояването си с аргумента, че това е втората по тежест мярка.

На 4 септември Божков получи и мярката “парична гаранция ” в размер на милион и половина лева по трето дело - нелегално владеене на антики и пране на пари. Адвокатът му Георги Гатев тогава увери, че ще апелира гаранцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР