Софийският градски съд измени определените от прокуратурата парични гаранции от

...
Софийският градски съд измени определените от прокуратурата парични гаранции от
Коментари Харесай

Съдът намали драстично паричната гаранция на двамата налични обвиняеми от NEXO - Темида

Софийският градски съд промени избраните от прокуратурата парични гаранции от по един милион лв. на двамата упрекнати по случая " NEXO " и ги понижи на 150 000 лева за Траян Николов и 100 000 лева за Калин Методиев.

На 18 януари съоснователят и финансов шеф на компанията Методиев и оперативният шеф Николов оповестиха, че ще апелират високата гаранция. 

Прокуратурата към този момент заяви, че по следствието са упрекнати четирима души, като двама от тях се търсят, а другите са пуснати с мярка " парична гаранция ", която би трябвало да внесат до 10 дни. Неоткриваемите упрекнати са Антони Тренчев и Коста Кънчев, съоснователи на NEXO. Тренчев е някогашен народен представител от " Реформаторския блок ", той беше част от партията " Движение България на жителите ".

Днес Софийски градски съд одобри, че e налице обосновано съмнение Николов и Методиев да са съпричастни към част от предявените им обвинявания. Налице са доказателства за основаване на проведена незаконна група за осъществяване на данъчни закононарушения и закононарушения, свързани с пране на пари.

Съдът обаче не намира доказателства, че тази проведена незаконна група е целяла осъществяване на финансови покупко-продажби, без надлежно позволение, както и закононарушения, свързани с манипулиране на компютърни данни. И удостовери възбраната двамата да напущат рамките на България, тъй като има заплаха да се укрият. Траян Николов пък може да извърши закононарушение.

Заради престоя на делото в съда е удължен и срокът за внасяне на паричните гаранции с 5 дни.

Определението е дефинитивно и не предстои на тъжба и митинг.

В неделя, че NEXO ще съди страната за 1 000 000 000 $ поради нанесените вреди на компанията. Според него дейностите на българските управляващи са неуместни, непотребни и огромна част от тях - противозаконни. Отхвърли и изказванията, че компанията му финансира терористи.

Тренчев бе безапелационен, че акцията на държавното обвиняване е политическа и цели да удари " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Малко по-рано обаче представителят на основния прокурор разгласи тъкмо противоположното.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР