Софийският градски съд даде ход на делото срещу Георги Семерджиев

...
Софийският градски съд даде ход на делото срещу Георги Семерджиев
Коментари Харесай

1,25 млн. лв. поискаха от обвинения за катастрофата на "Черни връх"

Софийският градски съд даде ход на делото против Георги Семерджиев за злополуката на столичния бул. " Черни връх " на 5 юли, при която починаха две млади дами, намиращи се на тротоара - Хариет Стефанович и Христина Дилева. Близките и на двете встъпиха като частни обвинители по делото, като роднините на Стефанович предявиха и цивилен искове против Семерджиев - пет желае за нематериални вреди, всеки на стойност 250 хиляди лева, т.е. общо 1,25 млн. лева. Съдия Стефан Милен уважа това искане и позволи за разглеждане предявените от майката, братята и доведения татко на Хариет Стефанович искове. Близките на Христина Дилева не предявиха искове за вреди против обвинявания за гибелта на момичето.

Семерджиев е притеглен към отговорност за 5 действия - с изключение на причиняване гибелта на двете жертви, за шофиране след приложимост на опиати, за владеене на метаамфетамин, за потребление на подправена шофьорска брошура и подправени регистрационни табели. Ако виновността му се откри в съда, го заплашват до 20 години затвор.

Неотдавна прокуратурата описа какво е открито по делото - на 5 юли Семерджиев карал джипа си Ауди след приложимост на метаамфетамин. Летял със 166 км/ч в региона на хотел " Хемус ". В барчето сред двете предни седалки на колата държал 0.65 г метаамфетамин. Навлязъл с тази висока скорост в кръстовището на алено, при което челно блъснал такси. Нито таксиметровият водач, нито Семерджиев имали техническа опция да спрат поради скоростта на Семерджиев. След удара джипът се отклонил напред и надясно и със скорост от 151 км/ч ударил първата пешеходка, намираща се на бордюра. След това джипът се ударил в металната структура на асансьора за метрото и се разкъсал. Предната му част с към 60 км/ч блъснала втората пешеходка. Двете млади дами починали на място.

На видеозаписите се вижда, че 17 секунди след катастрофата Семерджиев излиза през предната дясна врата на колата и бяга. В джипа остават телефони, ключове, дясната му маратонка. 

Защитникът на Семерджиев юрист Мирослав Христов изиска от съда да приключи делото и да го върне на прокуратурата, защото съгласно него при правенето на обвинителния акт са позволени основни процесуални нарушавания. Адвокатът пледира, че има противоречие сред описаните обстоятелства и правната подготовка, която прокурорите са дали. Основният мотив на отбраната е, че прокуратурата погрешно е определила случая като " изключително тежък ".

Адвокат Христов изиска също и Семерджиев да бъде пуснат под домакински арест. Прокуратурата възрази както против настояването за преустановяване на делото, по този начин и на това за изменение на мярката на подсъдимия.

Съдът дефинира, че настояването за връщане на делото на прокуратурата е безпричинно. Според съда не са позволени основни процесуални нарушавания и в обвинителния акт няма пороци, които да лимитират правото на отбрана на подсъдимия. Съдът отхвърли и да промени мярката за неотклонение на Семерджиев, което значи, че той ще остане арестуван под стража в Софийски затвор.

Първото съвещание на делото всъщност беше планувано за 19 декември. За тогава са призовани някогашната полицайка Симона Радева, за която проверяващите настояват, че е открито, че е помогнала на Семерджиев да се укрие в жилището си и ръководителят на военната прокуратура в София Адалберт Кръстев, който се оказа на мястото на злополуката минути след случая. Показания би трябвало да даде и таксиметровият водач, в чиято кола се е блъснал Семерджиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР