Софийският апелативен съд ще решава днес да остави ли в

...
Софийският апелативен съд ще решава днес да остави ли в
Коментари Харесай

Решават дали да оставят в ареста Йоан Матев, който уби 15-годишно момче в Борисовата градина

Софийският апелативен съд ще взема решение през днешния ден да остави ли в ареста или да пусне на независимост обвинявания за убийството на 15-годишно момче, осъществено преди две години в Борисовата градина - Йоан Матев.

Миналата седмица Софийският градски съд размени непрекъснатия арест на Матев с подписка, поради изтеклия оптимален период за задържане под стража.

Тъй като оптималното наказване, което може да получи Йоан е 12 години затвор, тъй като на 2-и юни 2015, когато беше погубен Георги Игнатов, той е бил малолетен. Съдия Мина Мумджиева стимулира решението си да го пусне на независимост със закона, който позволява до 8 месеца в ареста за закононарушение, което се санкционира със затвор до 15 години.
Прокуратурата обаче има различен прочит на закона, и ще го пази през днешния ден пред втората правосъдна инстанция.

Според нас срокът на задържане е 1 година и 6 месеца, тъй като лицето е арестувано откакто към този момент е навършило пълноправие. Т.е. общите правила е ползват в този случай, без значение че действието е осъществено, до момента в който е бил малолетен, разяснява представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

Ден преди решението на Софийския апелативен съд, което е дефинитивно, прокуратурата внесе в съда обвинителния акт против Йоан Матев. Той ще бъде съден за съзнателно ликвидиране по непосилен за жертвата метод, която е направил като малолетен.

Дали този ход на прокуратурата ще убеди съда да остави Матев в ареста, ще стане ясно до часове. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР