Софийският апелативен съд пусна Васил Божков под домашен арест с

...
Софийският апелативен съд пусна Васил Божков под домашен арест с
Коментари Харесай

Съдът пусна Божков под домашен арест

Софийският апелативен съд пусна Васил Божков под домакински арест с електронна гривна, заяви. Според съда няма заплаха от осъществяване на закононарушение, а тази от укриване е занижена.

Под засилена защита предприемачът Васил Божков беше доведен в Съдебната палата. Пред залата, в която се гледа мярката му, го чакаха симпатизанти, които посрещнаха Божков с овации. Симпатизантите носеха плакати плакати с надпис „ Справедливост за Божков ”, „ Бухалки ” и „ Не на мълчанието, не на бухалките ”.

По време на съвещанието Божков съобщи, че желае по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка. Аадвокатът на предприемача - Георги Гатев изиска от съда да не постанова никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „ подписка “. Според него обвиняването против Божков е голословно и незаконосъобразно, като е постановено в нарушаване на Конституцията. Гатев добави, че Божков се е върнал непринудено в страната, като по думите му такова деяние би трябвало да бъде оценено от съда.

Адвокатътсъобщи, че по делото за културните полезности в понеделник, откакто му е предявила обвиняването, прокуратурата е постановила парична гаранция на Васил Божков в размер на 1,5 млн. лв..

Припомняме, че на 26 август Софийският градски съд реши, че Божков остава в ареста. След края на съвещанието, отбраната на предприемача заяви, че ще апелира решението на магистратите.

Тогава правосъдният състав прегледа настояването на прокуратурата единствено по делото за закононарушения, свързани с хазартния му бизнес. По това следствие хазартният необут има обвиняване, че е управлявал проведена незаконна група.

Според арбитър Христинка Колева по делото има събрани задоволително доказателства, че предприемачът е направил закононарушенията, за които е упрекнат. Част от тях са показания на редица очевидци. Сред тях е Мария Филипова, която споделила, че Божков я " опипва, целува и прави опит да я изнасили ". Разпитвана по делото е и някогашният министър на правораздаването Екатерина Захариева във връзка с интернационалния паспорт на Божков.

По следствието има над 250 тома доказателства, като част от тях са и секретни. " Прокуратурата може да желае каквото си желае ", разяснява Божков при започване на съвещанието. Адвокатът на Божков Георги Гатев сподели, че не е склонен с настояването на прокуратурата.

" Очевидно е, че се е крил много време, имал е забележителен финансов запас, показаха от държавното обвиняване. От 2010 година е структурирал организация от компании, само че и десетки в офшорни зони. Парите били ръководени от компании в Швейцария. Голяма част от компаниите са свързани с съветски жители ", разяснява прокурорът по делото Ангел Кънев.

По делото има компютърна експертиза, която демонстрира, че са употребени имейли, през които е минавала връзка с Русия, в т. ч. с Евгений Пригожин.Част от връзката демонстрира и планове за насърчаване на хазартна активност в анексираната част на Крим, беше посочено на съвещанието. В мейлите има информация и за връзка с някогашен началник на " Роснефт " Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен лист на Европейски Съюз. Намерени са данни за връзка и с Грузия, където са открити доказателства за връзка с локалната национална лотария, изясни още прокурорът.

В съда бяха импортирани доказателства единствено по едно от делата против Божков. То е обвързвано с хазартния му бизнес. По това следствие Божков има обвиняване, че е управлявал проведена незаконна група. Според прокуратурата тя работила от 2014 година и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни закононарушения.

Другото следствие е по този начин нареченото престъпно - то е за поръчителството на убийствата на Манол Велев и
хазартен предприемач от Благоевград, както и за поръчителството на атентата против Алексей Петров от 2015 година.

По тъй наречените " престъпно " дело незаконната група е за убийства, изнасилвания и изнудвания, а по хазартното се твърди, че група е работила от 2014 година и за изнудвания, подкупи, пране на пари и длъжностни закононарушения.

През януари 2020 година Божков напусна България и се укри в Дубай, с цел да избегне задържането си. Бяха му повдигнати 18 обвинявания, свързани с убийства, пране на пари, укриване на налози и обезчестяване.

Бизнесменът се завърна на 25 август в София от Дубай непринудено и бе отведен от летището в Министерство на вътрешните работи болница, а по-късно му бяха повдигнати обвинявания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР