Софийският апелативен съд окончателно върна делото за източените лични данни

...
Софийският апелативен съд окончателно върна делото за източените лични данни
Коментари Харесай

След 4 години разследване съдът върна на прокуратурата делото за теча на данни от НАП

Софийският апелативен съд дефинитивно върна делото за източените персонални данни от Националната организация за приходите (НАП) на прокуратурата поради неразбираемо обвиняване и процесуални нарушавания, които накърняват правата на обвинените. След близо 4 години следствие през април делото стигна до Софийския градски съд, който реши да върне обвинителния акт на прокуратурата за ремонти, а в този момент решението е доказано и на втора инстанция.

Така делото за източените през лятото на 2019 година данни от Национална агенция за приходите се връща още веднъж в прокуратурата, която би трябвало да поправи обвинителния акт и да го внесе още веднъж в съда.

Разследването по делото беше стартирано в закритата към този момент Специализирана прокуратура. След офанзивата против сървърите на организацията, осъществена в края на юни 2019,, а Комисията за отбрана на персоналните данни санкции приходната администрация с Национална агенция за приходите обаче отхвърли да заплати и апелира санкцията с претекста, че също е жертва на офанзивата.

След първичната шумна акция на държавното обвиняване и повдигнатите тогава обвинявания, в този момент подсъдимите останаха двама - притежателят на " ТАД груп " Иван Тодоров и служителят Кристиян Бойков. Първоначално упрекнатите бяха трима, само че делото против комерсиалния шеф на компанията за киберсигурност Георги Янков е било прекъснато, евентуално поради липса на задоволително доказателства против него.

 Съдът върна прокуратурата на изправителен по делото за източените данни от Национална агенция за приходите Съдът върна прокуратурата на изправителен по делото за източените данни от Национална агенция за приходите

Разследването на огромния пробив в базата данни на организацията и приключването на персоналните данни в интернет през лятото на 2019 година завърши още през март предходната година, когато са били предявени всички материали по делото на обвинените. То обаче е било импортирано в Софийския градски съд едвам в края на 2022 година, въпреки че срокът за внасяне от прокуратурата е един месец. Първото съвещание по делото през март бе отсрочено, защото прокуратурата не е спазила периода и не е връчила в точния момент копие от обвинителния акт на Кристиян Бойков.

Какво е объркала прокуратурата

В обвиняването са комплицирани имена, в обстоятелствената част не е разказано в детайли и съответно с какви дейности и бездействия всеки от двамата подсъдими - притежателят на " ТАД Груп " Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков са направили закононарушенията, за които са упрекнати.

Според апелативния съд е нужен " подробен и деликатен обзор на цялата обстоятелствена част на обвинителния акт от страна на прокуратурата, след което той би трябвало да бъде направен по метод да е хронологично насочен за всяко събитие, да е привързан с съответен обвиняем за всяко събитие и да е явен, еднопосочен и понятен за естеството на станалото при всяко събитие ", написа в обява по тематиката

Съдебният състав показва, че би трябвало да се положат " оптималните вероятни старания за ясно и еднопосочно формулиране на значимите обстоятелства, при категорично обвързване на всеки от тях със съответния обвиняем ". Не е изяснена и формата на предумисъл - на прилежащи страници в обвинителния акт един път написа, че Тодоров е направил закононарушението при възможен предумисъл, а след това - в директен предумисъл.

 Хакери, Хакери, " магьосници " и обвинявания за източените персонални данни от приходната организация

Още на първа инстанция Софийския градски съд установи, че вместо да се посочат съответните дейности или бездействия на подсъдимите, в обвинителния акт прокуратурата е преразказвала свидетелски показания и е анализирала изводи на експертизи, въз основата на които са направени заключения и изводи. Освен това съдът напомни, че подсъдимите имат право да изискат кратко правосъдно разследване, при което няма да бъдат разпитвани всички очевидци, а те ще признаят всички обстоятелства и условия, разказани в обвинителния акт. На обвинителния акт ще стъпи и присъдата.

Разследването стана известно освен поради огромното приключване на данни от Национална агенция за приходите, само че и поради оповестените от прокуратурата на няколко пъти данни и материали от делото и изявлението на наблюдаващия прокурор по време на конференция пред публицисти. Тогава прокурор Евгения Станкова разгласи, че " Тад груп ", като пуснат пръскачките пред Народното събрание.

Всичко по тематиката за източените персонални данни от приходната организация, обвиняванията против чиновници в " ТАД груп " и следствието -.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР