Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинения срещу шестима бивши

...
Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинения срещу шестима бивши
Коментари Харесай

Прокуратурата внесе обвинения срещу шестима бивши директори в "Напоителни системи"

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинявания против шестима някогашни ръководители от държавното сдружение " Напоителни системи ". Бивши изпълнителни шефове и членове на Съвета на шефовете са упрекнати в разнообразни закононарушения, измежду които занемареност, подписване на неизгодни контракти и заграбване. В известието си прокуратурата показва обвинените с буквите им, само че част от тях към този момент са известни, откакто държавното обвиняване към този момент е огласявало имената им при повдигането на обвиняванията.

Обвинението против някогашния изпълнителен шеф Стайко Ганчев е за склюване на неизгодна договорка през 2012 година на стойност 20 хиляди лв.. Става дума за консултантски контракт с " Народно събрание Агро " АД –Добрич, който съгласно прокуратурата е бил непотребен. Ганчев е упрекнат и че на 12 юни 2012 година е съставил препоръка на " Народно събрание – Агро " за сполучливо осъществена консултация, в която удостоверил погрешни условия.

Той ще дава отговор пред съда и за занемареност от която са настъпили вреди в изключително огромни размери. Според прокуратурата от 6 ноември 2012 година до 13 май 2013 година Ганчев съзнателно не е положил задоволително грижи за ръководството и стопанисването на повереното му имущество, подписвайки приемо-предавателни протоколи контракт с добричкото сдружение, без регистрираната работа да e била фактически осъществена. От това са последвали обилни вреди за предприятието в размер на 1 201 588 лева, показва СГП.

Председателят на съвета на шефовете Ал. Х. Ще дава отговор подред съда за заграбване на 69 601 лв.. Сумата идва от разлика сред начисленото и изплатено брутно заплащане за 2014, 2015 и 2017 година. Прокуратурата показва, че той е наредил при изчисляването да се ползва по-висока бална оценка от избраната в правилника за реда за ръководство на правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала.

Като съизвършител за това закононарушение е упрекнат и различен член на съвета на шефовете - Е. Г. Прокуратурата показва, че на 23 март 2015 година той е наредил възнагражденията за него и още трима ръководители да се пресмятат по по-високия бал.

Друг някогашен изпълнителен шеф на " Напоителни системи " - Б. В., упрекнат в заграбване на 13 361 лв. – още веднъж идващи от разликата сред изплатеното на него и още двама членове на съвета на шефовете брутно заплащане и полагащото им се. Според обвиняването той на 5 ноември 2013 г, той е наредил сумите да се пресмятат по по-висок от избрания бал. Б. В. е упрекнат и за заграбване на два портативни компютъра на обща стойност над 4 900, като е издал заповед те да бъдат бракувани и ги е дал на финансовата директорка Н. Ж. и на Изпълнителния шеф Д. М.

Друг някогашен изпълнителен шеф – Димитър Иванов, ще дава отговор пред съда за подписване на неизгодни покупко-продажби, от които са настъпили обилни вред в размер на 2 986 355 лв.. Става дума за 4 покупко-продажби, подписани от 26 ноември 2013 година до 6 ноември 2014 година Три от договорите са за правни препоръки и съвещания при публични поръчки, като прокуратурата показва, че са подписани, без значение че в сдружението е имало назначени щатни чиновници, които да дават отговор за същите действия. Четвъртият контракт – за над 2.7 млн. лева, е подписан на 6 ноември 2014г. с " Народно събрание – Агро " АД, като по силата му държавното сдружение е трябвало да изплати фактурирана, само че неизвършена и неприета работа, се споделя в обвинителния акт.

Друг някогашен изпълнителен шеф – Ивайло Първанов е предаден на съд за това, че сред декември 2014 година и юни 2016 година е сключил 79 неизгодни покупко-продажби на обща стойност 596 784 лева Той е упрекнат и за заграбване на 69 601 лв. - разликата сред изплатени му и полагащи се хонорари поради избрани по-високи балове.

По делото са разпитани 16 очевидци, а всички обвинени са с най-леката мярка за неотклонение " подписка ". Предстои Софийският градски съд да реши дали ще насрочи дело.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР