Софийската градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство за

...
Софийската градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство за
Коментари Харесай

СГП отказа да образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на Румен Радев

Софийската градска прокуратура (СГП) отхвърли да образува досъдебно произвеждане за нерегламентиран достъп до класифицирана информация от началника на президентския кабинет Иво Христов, оповестява БНР. Сигнал против него подаде Антон Тодоров малко преди да подаде оставка като народен представител от ГЕРБ.

В сигнала си Тодоров изяснява, че като член на така наречен парламентарна комисия "Грипен " се срещнал със секретна шифрограма от българското посолство във Вашингтон, адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила, само че от Държавната комисия по сигурността на информацията схванал, че Иво Христов няма достъп до секретна информация.

След персонална инспекция прокурор от СГП открил, че в края на февруари в президентската администрация е постъпила грама от Министерство на външните работи, маркирана с гриф "Секретно " и представляваща "държавна загадка ". Документът е бил възложен на основния секретар на президента Димитър Стоянов. Макар на документа да стояло името на Иво Христов, той не е имал достъп до него точно тъй като няма достъп до класифицирана информация.

Държавното обвиняване е открило, че такава е нормалната процедура на "Дондуков " 2 – всичко, съдържащо класифицирана информация, се рапортува първо на основния секретар. Затова заради липса на данни за нарушаване на Закона за отбрана на класифицирана информация инспекцията е прекъсната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР