Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да възобнови делото срещу

...
Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да възобнови делото срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата е отказала да възобнови делото срещу Полфрийман

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да възобнови делото против австралиеца Джок Полфрийман по молба на юриста му Калин Ангелов още на 30 юли. Искането си за обновяване бранителят е стимулирал с видеокадрите, които бяха оповестени преди дни в Youtube със заглавие " Истината за Джок Полфрийман ".

Още преди да станат обществени записите, Калин Ангелов е подал до СГП молба за обновяване на процеса поради нови обстоятелства и данни, които съгласно него не са оценени. От прокуратурата обаче отхвърлят настояването.

" Възобновяването на наказателни каузи е изключително произвеждане за инспекция на влезнали в действие правосъдни актове, което цели да се възвърне вярното приложение на закона и изпълнят задачите и дилемите на Наказателно-процесуалния кодекс, когато при постановяването им, са позволени изключително основни нарушавания на закона, нарушавания на главните начала в процеса, довели до несъблюдение на задачите на наказателния развой. За задачата са обрисувани лимитативно, специфичните правила както за допустимост на производството, по този начин и за основанията за обновяване на неправилните правосъдни актове ", написа в претекстовете за отхвърли градският прокурор на София Емилия Русинова.

" След запознаване с материалите по делото такива нарушавания, които да предпоставят обновяване на горепосоченото наказателно произвеждане, не са открити ", ппише в отхвърли за обновяване.

" Адвокат Ангелов цели анулация на влезнал в действие правосъден акт по реда на извъредния надзор, като насочва искане за осъществяване на прокурорска инспекция по реда на член 145 от Закон за съдебната власт посредством която да се открият нови условия, които съгласно него не са били известни на съда и които имат значително значение за делото, а точно, базира се на съответно материално доказателство, което е било обект на проучване на приобщената по делото видеотехническа експертиза и навежда съображения за взимане на свидетелски показания от две лица – Мариан Цолов и Тони Йорданов ", добавя Русинова.

" Факт е, че наведените съображения обаче са единствено в една тенденция – противоречие с фактическите заключения, направени от съдилищата. По създание, изводите дефинирани от първоинстанционния, въззивния и касационния съд не съпадат с оценката на доказателствата, направени от юрист Ангелов ", написа в отхвърли на прокуратурата.

Отказът на прокуратурата за обновяване

" Считам, че в хода а правосъдното произвеждане са извършени нужните за откриване на обективната истина процесуално-следствени действя и не са налице индиции за други условия или доказателства, които не са били известни на съда и които да имат значително значение по делото ", показва прокурор Русинова.

Видеокадрите са част от делото за убийството на Андрей Монов. Те бяха оповестени в навечерието на съвещанието по делото пред Върховен касационен съд по настояването на основния прокурор Сотир Цацаров за обновяване на производството по условното предварително освобождение и връщането на австралиеца в пандиза. Първоначално то бе планувано за 23 октомври, само че поради огромния публичен интерес по проблема Върховният касационен съд ще го гледа по-рано - на 7 октомври. Полфрийман не е задължен да участва и може да бъде представляван единствено от юриста си.

Казусът дефинитивно се заплете и поради няколко редом течащи процедури, които провокираха комплициране и оставиха висящи въпросите дали австралийският жител Полфрийман има настояща възбрана за овакантяване на страната, има ли правно съображение да е арестуван в центъра в Бусманци и може ли да си тръгне още през днешния ден от България.

С решение на Софийския апелативен съд беше предварително освободен от пандиза, откакто излежа съвсем 12 от наложения му 20 години затвор за убийството. Развитието по този проблем докара до невиждана офанзива към правосъдния състав, отекна и в Народното събрание и стана мотив за митинги и разделяне в обществото. Тримата членове на правосъдния състав излязоха с обществено пояснение за какво са решили да освободят Полфрийман предварително от пандиза.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Казусът "Полфрийман " (43)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР