Софийската градска прокуратура се е самосезирала във връзка с изказвания

...
Софийската градска прокуратура се е самосезирала във връзка с изказвания
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира по изказвания на Нинова и Свиленски за машините за гласуване

Софийската градска прокуратура се е самосезирала по отношение на изявления на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и на депутата от левицата Георги Свиленски за машинното гласоподаване и кодовете за машините. От прокуратурата ще възложат и инспекция на ДАНС по случая, оповестиха от държавното обвиняване за Българска телеграфна агенция.

" Защото откраднахте изборите, уважаеми сътрудници, ето по тази причина Българска социалистическа партия няма да отдръпна закона ",заяви Георги Свиленски(„ Българска социалистическа партия за България “) по време на разискването на измененията в Изборния кодекс в Народното събрание. " Защото вашият съпредседател и някогашен министър председател, ето там, пристигна и сподели - оттеглете закона и ще ви дам кодовете на машините. Кой е той, че ще държи кодовете на машините ", разяснява депутатът от левицата.

„ Имаме подозрения, че последните избори са фалшифицирани. Надяваме се прокуратурата след оня ден да се е самосезирала “, сподели в отговор на журналистически въпрос водачът на Българска социалистическа партия.

Тя разяснява, че имат разписки от секционни комисии, в които има разлика по 5-6 гласа сред това, което е отчела машината, и това, което е на бележката. Направете сметка по 5-6 гласа на 12 000 машини какво излиза, сподели Нинова. По думите ѝ Централната изборна комисия е трябвало да излезе с отчет има ли разминаване сред протоколите от машините и преброяването на разписките.

Нинова бе безапелационна, че Българска социалистическа партия няма да оттеглипроектозаконаза смяната в Изборния кодекс във връзка с бюлетините. Тя уточни, че с него дават отговор на упованията на българското общество.

На 25 ноемвриКирил Петков обявиот парламентарната естрада, че идната седмица ще подаде иск против Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " поради негово изявление по време на дебата по второто четене на измененията в Изборния кодекс. По думите на Петков по-късно Свиленски е решил да употребява неистина, преправяйки казаното.

Преди това той уточни, че кодът за машините за гласоподаване е в ЦИК. " Моля да си оттеглите Вашитетвърденияза нещата, които съм Ви споделил ", обърна се Петков към Свиленски.

" Единственото, което Ви споделих, е че ние сме подготвени, и в този момент отново го декларирам, да подкрепим всевъзможни оферти за одитиране на кода на машините ", уточни Петков. Той означи, че с цел да не създадат машините просто принтери, от Политическа партия биха подкрепили всевъзможни оферти по отношение на бистрота и сигурност на машинното гласоподаване.

Георги Свиленски разгласи, че няма да се отхвърли от това, което е споделил. Казахте - оттеглете закона и ще имате отворените кодове – това съм чул, това сте споделили, какво сте желали да кажете е напълно различен въпрос, обърна се той към Петков.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР