Софийската градска прокуратура разследва безстопанственост в МВР, заради което са

...
Софийската градска прокуратура разследва безстопанственост в МВР, заради което са
Коментари Харесай

СГП разследва безстопанственост в МВР и щети за 81 млн. лв.

Софийската градска прокуратура проверява занемареност в Министерство на вътрешните работи, поради което са нанесени 81 милиона лв. вреди на ведомството. Това оповестиха от държавното обвиняване. Става дума за социална поръчка, обвързвана с новите персонални документи.

От прокуратурата допълниха, че са почнали инспекция през август предходната година, когато получили сигнал от Министерство на вътрешните работи, който включвал одитен отчет и информация за вероятно закононарушение, осъществено от някогашен отраслов министър.

Наблюдаващият прокурор упълномощил инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия, която заключила, че е осъществено нарушаване на Закона за публичните поръчки. " Финансовата ревизия е завършила със мнение, че възложител по Закона за публичните поръчки (ЗОП) е изменил контракт, без да са налице условия за това, с което е нарушена наредбата на член 116 от Закон за обществените поръчки. Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че са налице данни за вероятно осъществено закононарушение от общ темперамент и въз основата на сигнала и на отчета на АДФИ е образувал досъдебно произвеждане ", показаха от прокуратурата.

Разследването се води за това, че от декември 2022 година до юни 2023 година длъжностно лице е направило занемареност, от която са последвали вреди от 81 млн. лв. за Министерство на вътрешните работи. От държавното обвиняване подчертаха, че досега по делото няма привлечени обвинени.

В този интервал министър на вътрешните работи е Иван Демерджиев в длъжностен кабинет. Ето и неговата позиция: " Процедурата за избор на реализатор на публичната поръчка с предмет: " Проектиране, създаване и ръководство на Система за издаване на български персонални документи потомство 2019 ” е открита с Решение № 5785мпр-58/15.08.2018 година, а провеждането и завършването ѝ е доста забавено, заради правосъдни процедури по обжалване. Касае се за период от близо пет години. Първо Комисия за защита на конкуренцията, а след това и Върховен административен съд отхвърлят жалбите. С оглед на необятната времева рамка, която се е основала в хода на процедурата по възлагане на публичната поръчка, са налице предпоставки за изменение на някои параметри.

 В индексирания контракт са планувани и спомагателни действия за осъществяване от страна на компанията, за които е зародила нужда, в границите на допустимото от закона. Индексацията е подписана след координиране с Агенцията по публични поръчки. Реално заплащане по контракта от екипа на Демерджиев не е осъществявано. Такова е направил екипът на Калин Стоянов месеци след встъпването си в служба и след подробна вътрешна инспекция ”. Засега Демерджиев не е бил издирван от прокуратурата по случая, споделя той.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР