Софийската градска прокуратура обяви, че разследването за отклонените милиони от

...
Софийската градска прокуратура обяви, че разследването за отклонените милиони от
Коментари Харесай

Разследват къде са изчезналите милиони от Хемус

Софийската градска прокуратура разгласи, че следствието за отклонените милиони от строителството на Лот 5 на автомагистрала " Хемус " е на финала си.

Това става близо две години откакто някогашният вътрешен министър Бойко Рашков разгласи, че над 53 милиона лв., отпуснати за строителството й, са били присвоени посредством кухи компании, съобщава БНР. 

Към сегашния миг девет са обвинените за управление и присъединяване в проведена незаконна група, длъжностни присвоявания и пране на пари. Имена не се оповестяват.

Единственият прочут обвинен е Борислав Колев, от който стартира и разплитането на схемата.

Бившият данъчен чиновник и сегашен арбитър по футбол беше арестуван и упрекнат в края на декември 2021 година, че е взел участие в основаването на " мрежа от компании, като набирал и стимулирал разнообразни лица да станат фиктивни шефове на тези компании, по сметките на които били преведени част от парите, предопределени за лот 5 от Автомагистрала " Хемус ".

След обвиняването на Колев информацията по следствието замря и по този начин и не стана ясно кои са другите упрекнати по случая.

Днес от държавното обвиняване осведомят - след запитвания от медии и поради високия публичен интерес, предяването на материалите по следствието на обвинените и техните бранители е почнало и че след привършване на процедурата, наблюдаващите прокурори ще преценяват предпоставките за правене и внасяне на обвинителен акт в Софийския градски съд.

Аферата " Хемус "   беше в основата на един от първите спорове сред някогашния вътрешен министър Бойко Рашков и някогашния основен прокурор Иван Гешев. От Министерство на вътрешните работи твърдяха, че прокуратурата покрива случая, а от прокуратурата, че Министерство на вътрешните работи й оказва напън. 

Стигна се и до обвиняване за закононарушение против правораздаването против сегашния министър на вътрешните работи, а тогава шеф на ГДБОП, Калин Стоянов. Рашков пък беше привикван на разпити в прокуратура.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР