Софийската градска прокуратура е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура,

...
Софийската градска прокуратура е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура,
Коментари Харесай

Прокуратурата ще иска от ОАЕ да разпита Божков като свидетел

Софийската градска прокуратура е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, отдел „ Международен “, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства (ОАЕ) за разпит посредством видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на очевидец, учредена на правилото на реципрочност, оповестиха от прокуратурата. Искането е по отношение на формираното дело за изнудване на Васил Божков. 

Става въпрос за производството, по което водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севдалина Арнаудова бяха арестувани от Министерство на вътрешните работи за 24 часа, а по-късно освободени, без да им бъдат повдигнати обвинявания. Впоследствие прокуратурата реши, че дейностите по следствие, осъществени от Министерство на вътрешните работи, са опорочени, и разпореди на следователи да бъдат извършени още веднъж.

От прокуратурата прецизират, че правилото на реципрочност значи, че ОАЕ следва да преценяват дали на база този принцип ще одобряват за осъществяване молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на подобен тип разпит съгласно тяхното законодателство. Единствено по този ред е допустимо да бъдат събрани по закономерен метод свидетелски показания, защото връзка единствено посредством механически начини – Skype, Viber и други, не би породила правни последствия и събраните данни не биха могли да се употребяват като доказателства, допълват от градската прокуратурата.

Оттам оповестяват още, че в хода на следствието предстоят разпити и на други очевидци, които имат отношение към разследваните условия по досъдебното произвеждане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР