Софийската филхармония подава ръка на децата от Детския симфоничен оркестър

...
Софийската филхармония подава ръка на децата от Детския симфоничен оркестър
Коментари Харесай

Софийската филхармония подава ръка на Детския симфоничен оркестър - Сливен

 Софийската филхармония подава ръка на децата от Детския симфоничен оркестър - Сливен и ви кани да споделите страстта от един доста специфичен концерт за нас.

На 4 юли от 18 часа децата от оркестъра застават на сцената на най-престижната зала в България един до друг с музиканти от националния оркестър.

Детският оркестър е основан на цигуларя Георги Калайджиев, някогашен концертмайстор на камерния отбор „ Софийски солисти ”. Неговият план „ Музиката вместо улицата “ стартира преди десетина години с образованието по типичен музикални принадлежности – цигулка, пиано, виола и китара – на ромски деца от квартал „ Надежда “ в Сливен. Основната цел е да отвори нови хоризонти към изкуството и творчеството за обществено слабите деца от град Сливен.

 Цигуларят Георги Калайджиев и брачната половинка му Мария Хаутшилд (снимка: Росица Кавалджиева) В момента в школата на плана се образоват тридесет деца, на възраст от 7 до 13 години, по разнообразни типичен музикални принадлежности. Освен безвъзмездни уроци по цигулка, пиано, виола, флейта, обой, кларинет, виолончело и други, те учат съществено и солфеж. В програмата им са включени още засилена подготовка по български език и литература и изобразително изкуство.

Няколко от възпитаниците на плана „ Музиката вместо улицата “ не престават образованието си в музикалните учебни заведения в Стара Загора и Бургас. Обучението им се поддържа със стипендии, предоставени от маестро Георги Калайджиев, Мария Хаушилд и техните немски сътрудници. Съвсем неотдавна школата на плана се поздрави и с първия си зрелостник, сполучливо кандидатствал в Музикалната академия. Това е младата цигуларка Цветелина Христова, приключила Националното учебно заведение за музикални и театрални изкуства „ Проф. Панчо Владигеров “ в Бургас.

Софийската филхармония се причислява към напъните на децата от Сливен да усвоят класическото изкуство и застава един до друг с тях, с цел да потвърди, че музиката може да даде вяра за по-добър живот.

Каним ви да се присъедините към този концерт и да изразите своята съпричастност към напъните на господин Калайджиев и екипа му да обезпечи заслужен живот на своите възпитаници.

Диригент на концерта ще бъде Славил Димитров.

В програмата: Творби от Бах, Шостакович, Пиацола и други

Концертът се реализира благодарение на Министерството на културата.

--> Споделете
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР