Софийската филхармония отдава почит на един от най-известните композитори на

...
Софийската филхармония отдава почит на един от най-известните композитори на
Коментари Харесай

Жан-Марк Луисада свири Моцарт със Софийската филхармония

Софийската филхармония отдава респект на един от най-известните композитори на всички времена - Волфганг Амадеус Моцарт. Под диригентската палка на Константин Илиевски на 12 януари ще прозвучат увертюрата към операта " Царят овчар ", Концерт за пиано и оркестър 9 със солист Жан-Марк Луисада и Коронационна меса, в която ще чуем Националния филхармоничен хор и солистите Евгения Ралчева - сопран, Олга Михайлова-Динова - мецосопран, Георги Султанов - тенор, и Пламен Бейков - бас.

Известният френски пианист Жан-Марк Луисада учи пиано в учебното заведение " Йехуди Менухин " в Лондон, откакто приключва Националната музикална консерватория в Париж в класа на Доминик Мерле с първа премия по пиано (1977). Лауреат е на интернационалните състезания " Дино Киани " и " Фредерик Шопен " във Варшава. Концертира в фамозни зали по целия свят. Негови компактдискове са издадени от " Дойче грамофон " и " Сони ". Той е измежду най-хубавите реализатори на музиката на Шопен. Носител е на Ордена за изкуство и литература на Франция.

В София Луисада ще показа Деветия концерт за пиано и оркестър, написан от Моцарт през януари 1777 година - месеца на неговия 21-ви рожден ден (27 януари). Това осъществяване е отдадено на именития австрийски пианист и възпитател Паул Бадура-Скода, който ни напусна неотдавна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР