Софийска районна прокуратура обяви в петък, че няма да привлича

...
Софийска районна прокуратура обяви в петък, че няма да привлича
Коментари Харесай

Хаджигенов и Бабикян няма да бъдат съдени за акцията срещу Руското посолство

Софийска районна прокуратура разгласи в петък, че няма да притегля към наказателна отговорност Николай Хаджигенов и Арман Бабикян за акцията с алена багра против съветското посолство. По-рано денем полицията ги арестува и против тях бе формирано досъдебно произвеждане за хулигански дейности. Делото ще бъде прекъснато.

Действията на прокуратурата са обясними. През ноември предходната година Европейският съд по правата на човека осъди България заради ареста и осъждането на Асен Генов и Цветелина Сърбинска, които боядисаха паметника пред централата на Българска социалистическа партия. Двамата бяха наказани за безчинство, до момента в който акцията им бе с политически темперамент и нямаше никакви хулигански подбуди.

В петък сутринта водачите на гражданското придвижване " Ние идваме " Николай Хаджигенов и Арман Бабикян бяха задържани поради протестна акция пред съветското посолство в София.

По образец на митинга в Прага преди седмица юрист Хаджигенов е излял алена багра върху табелата на входа на посолство. Хаджигенов и Бабикян оповестиха, че по този начин са изразили гражданската си позиция против войната в Украйна.

Полицаите желаеха документите за идентичност на двамата и откакто не ги получиха, им сложиха белезници, качиха ги в патрулни коли и ги водиха за разпит в Първо РПУ. Според полицейския протокол отводът да се дават персонални документи за инспекция води до задържане и отклоняване в районното за детайлна инспекция.

Адв. Хаджигенов обаче съумя да се провежда за живо лъчение от патрулката. Повече вижте във видеото .

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР