Софийска градска прокуратура (СГП) се заема със сигнала на депутатите

...
Софийска градска прокуратура (СГП) се заема със сигнала на депутатите
Коментари Харесай

Прокуратурата пита Руското посолство къде е ключът от църквата

Софийска градска прокуратура (СГП) се заема със сигнала на депутатите и този на " Боец " във връзка с собствеността на съветската черква.

Въпросът има два аспекта - правото на благосъстоятелност писмено и канонически аспект, обвързван със стопанисването на храма . Затова и ще се изискат документи за служенето в църквата и прекъсването на достъпа на миряни, които да останат интимно с Бога.

Ще се пита и Руското посолство къде е ключът, кой е заключил църквата, по кое време ще я отключат и ще се правят ли религиозни обреди .

Заместник-градският прокурор и представител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев уточни, че е предоставена инспекция на ДАНС . От редица институции ще се изискат документи.

По каноническите въпроси обаче прокуратурата не може да се произнесе, стана ясно от Кръстев. Правото на благосъстоятелност е друго от правото на осъществяване на религиозни обреди , изясни прокурор Кръстев, като по тази причина и ще се изиска мнение от дирекция Вероизповедания към Министерски съвет и БПЦ.

Ще се извърши инспекция за собствеността.  Ще се изследва има ли неистинен документи към показания констативен нотариален акт за църквата, стана ясно още от думите му. Ако нарушавания са налице и те са осъществени вероятно от лице с дипломатически статут, прокуратурата не би могла да предприеме наказателно гонене поради регламентите на Виенската спогодба. Според изводите от инспекцията по-късно от страна на БПЦ могат да се заведат цивилен искове, считат още прокурорите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР