Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Магдалена Иванова – кмет

...
Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Магдалена Иванова – кмет
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на кметица за присвояване на над 1 милион лева

Софийска градска прокуратура повдигна обвиняване на Магдалена Иванова – кмет на oбщина Златица, за осъществено от нея документно закононарушение и за длъжностно заграбване в изключително огромни размери, оповестиха от СГП.
Тя е привлечена към наказателна отговорност за това, че в качеството си на длъжностно лице е съставила декларация, с която удостоверила погрешни условия, за да бъде употребен този документ като доказателство за тези условия. Те се състояли в изказванието, че планът с предмет „ Преустройство на първи етаж на Разширение на учебно заведение кв. 72, гр. Златица “ не е финансиран от различен източник, друг от Публична капиталова стратегия „ Растеж и стабилно развиване “.
В реалност другите стадии от плана, на обща стойност над 100 000 лева без Данък добавена стойност, били финансирани и изпълнени по контракт сред общината и частно сдружение. Магдалена Иванова изготвила формалния документ с погрешно наличие за да бъде употребен пред Областния шеф на Софийска област и по този начин да се реализира двойно финансиране на СМР.
Второто обвиняване на Иванова е за длъжностно заграбване на над 1 000 000 лева Средствата били отпуснати като целеви дотации за финансови разноски от Държавния бюджет на Република България по стратегия за 2014 година „ Растеж и стабилно развиване на районите “. В качеството й на кмет Иванова имала обвързване да ги пази и ръководи. Вместо това, в съучастничество с друго длъжностно лице от общината и шеф на частно комерсиално сдружението като помагачи, тя се разпоредила със сумата, като наредила заплащане по фактура за осъществени СМР.
Ако бъде приета за отговорна по повдигнатото й обвиняване за документно закононарушение, Иванова може да получи наказване „ отнемане от независимост “ до 5 години и „ отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба “. За длъжностното заграбване, законодателят е планувал затвор от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество и отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба и да упражнява избрана специалност или активност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР