Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за умишлено причиняване на

...
Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за умишлено причиняване на
Коментари Харесай

Още двама полицаи са пострадали при катастрофата с бус с мигранти

Софийска градска прокуратура образува досъдебно произвеждане за съзнателно причиняване на телесни повреди на трима служители на реда при ръководство на моторно транспортно средство, както и за незаконно подкрепяне на сирийски жители да преминат и обитават в страната, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) с разпореждане образува досъдебно произвеждане във връзка настъпилата тежка злополука на бул. „ Цариградско шосе “ в гр. София, при която бус с незаконно пребиваващи мигранти удари полицейски автомобил и рани тежко чиновници на реда.

Досъдебното произвеждане ще се води за това, че на 22.11.2022 година към 06:55 ч. в гр. София, бул. „ Цариградско шосе “, метода към „ Околовръстен път “ в посока с. Казичане, при ръководство на моторно транспортно средство са нарушени разпоредбите за придвижване по пътищата и съзнателно е породена тежка телесна щета на К. П., телесна щета на К. Е. и телесна щета на К. К. – и тримата служители на реда при ОСПС – Столична дирекция на вътрешните работи – закононарушение по член 342, алинея 3, б, „ б “, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, както и за това, че на същата дата за да бъде набавена имотна полза, незаконно са подкрепени 12 сирийски жители да преминат и обитават в страната в нарушаване на закона, като действието е осъществено посредством потребление на моторно транспортно средство – закононарушение по член 281, алинея 2, т. 1 и т. 5, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

Дежурен прокурор в СГП е указал да се извърши оглед на местопроизшествието в наличието на автоексперт, разпит на очевидци, да се назначи сложна съдебно-медицинска експертиза и други за изясняване на механизма на закононарушенията и настъпилите последствия.

Разследването ще бъде осъществено от Национална следствена работа (НСлС) поради наредбата на член 194, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс, която дефинира като компетентнен да го организира проверяващ орган, в случаите на закононарушения по член 342, алинея 3 от Наказателен кодекс, следовател при Национална следствена служба.

В следствието са включени и трима следователи от следствения отдел на СГП, на които следовател при Национална следствена служба е упълномощил осъществяването на избрани дейности по събиране и инспекция на доказателства на съображение член 218, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс.

Към момента протича интензивно следствие, събират се всички нужни доказателства под управлението и надзора на прокурор в СГП.

При съществуване на процесуалните предпоставки по член 219, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, съответното лице/лица, за чиято съпричастност към незаконно действие вероятно бъдат събрани задоволително доказателства, ще бъде/бъдат привлечено/привлечени като обвиняем/обвиняеми.

За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР