Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Военен съюз

...
Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Военен съюз
Коментари Харесай

Прокуратурата иска ДАНС да провери паравоенна организация

Софийска градска прокуратура прави инспекция на активността на Военен съюз - Българско национално опълчение " Шипка " .

Проверката е почнала след получен сигнал в прокуратурата на 12 декември 2022 година Сигналът съдържа изказвания за вероятно осъществени закононарушения по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс - " Престъпления срещу републиката ". В сигнала се твърди, че активността на Военен съюз - Българско национално опълчение " Шипка " е противодържавна .

Сигналът е разпределен на инцидентен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. На 13.12.2022 година наблюдаващият прокурор с разпореждане е упълномощил на Държавна организация " Национална сигурност " да извърши инспекция по случая. След привършване на инспекцията наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има задоволително данни за осъществено закононарушение.

От прокуратурата дават обещание, че обществеността ще бъде осведомена за резултатите от инспекцията.
 От БХК желаят закриване на две организации по съмнения за готвен прелом
От БХК желаят закриване на две организации по съмнения за готвен прелом

Подозират ги за бъдещи дейности

Припомняме, че още през 2016 година от Българския хелзинкски комитет с публично писмо до институциите поиската тази организация да бъде тествана и закрита. В сигнала се предупреждаваше и за  " Български воински съюз " Васил Левски ". 

БХК още тогава съобщи, че двете сдружения основават секрети и военизирани структури , които си слагат за цел да извършат закононарушения (опит за прелом, протест или въоръжено въстание за срутване на властта ", като данните се базираха преобладавщо на открити източници - уеб страниците и фейсбук страниците на организациите, видеа в мрежата. 

Тези източници са дейни и до през днешния ден.  

БНО Шипка и " Български воински съюз " Васил Левски " добиха особена гласност с побой над протестиращи против визитата на съветската прокремълска рокерска група " Нощни вълци " в Бургас още веднъж през 2016 г, както и с дейното си присъединяване през 2015 година когато се образуваха хайки за нелегално задържане на бежанци, пресичащи българо-турската граница. Именно тогава - 2015/2016 - с усиления мигрантски напън по южната ни граница стана съвременно жители да се самоорганизират за " запазване на границата ",. Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова (ГЕРБ) се опълчи на тези самоинициативи, само че пък казусът бе замазан в подтекста и на концепциите на коалационните сътрудници от Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Атака " за законово регламентирани доброволчески отряди към Министерство на вътрешните работи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР