София. Зелените градове като начин на функциониране наподобяват природните цикли.

...
София. Зелените градове като начин на функциониране наподобяват природните цикли.
Коментари Харесай

Зам.-министър Атанаска Николова: Зелените градове се развиват по законите на природата

София. Зелените градове като метод на действие наподобяват естествените цикли. За да реализираме това, са нужни поредни старания за смяна на мисленето, метода на живот и навиците на хората, модернизиране на градските системи и инфраструктурни решения “. Това сподели зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова през днешния ден при откриването на конференцията „ План за деяние за „ Зелен град “, проведена от Столичната община и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите .
Основен принцип в работата на Министерство на околната среда и водите е да притегля и предизвиква присъединяване на заинтригуваните страни в процеса на създаване и използване на екологичните политики – за ръководство на качеството на въздуха, водите, биоразнообразието, понижаване на нездравословното влияние от шума, ограничение на замърсяването на градската среда и оползотворяване на отпадъците. „ Градовете са нашите естествени сътрудници в използването на политиките по запазване на околната среда и стабилно ръководство на естествените запаси “, съобщи Николова. Тя акцентира, че министерството ще поддържа общините и в бъдеще с експертиза и финансовите принадлежности – ОПОС, ПУДООС, НДЕФ, както и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Финансирането е ориентирано към главните цели на Министерство на околната среда и водите – качество на атмосферния въздух, запазване и положително ръководство на водите, увеличение каузи на оползотворяване и преработване на отпадъците, ограничение на изменението на климата.
„ София е водач във въвеждане на положителни практики и създаване на ефикасни модели, които по-късно се употребяват сполучливо и в другите градове “, акцентира зам.-министър Николова. Планът за „ Зелен град “ на София, финансиран от Европейска банка за възстановяване и развитие, ще бъде подготвен през лятото на 2019 година и ще предложи интегриран метод за стабилно екологично развиване, както и планове за реализация през идващите 5 години. „ За София това е опция да почерпим сериозен опит и нови хрумвания за развиване, които да създадат града още по-зелен “, сподели зам.-кметът по околна среда на Столичната община Йоана Христова. Столична община е първата в България, която се включва в самодейността „ Зелени градове “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР