София. За нас е изключителна чест да закрием официалните инициативи

...
София. За нас е изключителна чест да закрием официалните инициативи
Коментари Харесай

Министър Цецка Цачева благодари на всички експерти и магистрати за приноса по затварянето на редица досиета в рамките на Българското председателство

София. „ За нас е изключителна чест да закрием формалните начинания в границите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в областта на правораздаването с този влиятелен конгрес - 50-тата пленарна среща на Европейската правосъдна мрежа по наказателноправни въпроси “. Така министърът на правораздаването Цецка Цачева приветства участниците в събитието, което откри през днешния ден. Юбилейната среща съответствува и с 20-тата годишнина от основаването на мрежата. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството .
„ Председателството бе предизвикателство за България и през днешния ден решително може да кажем, че страната ни се оправи сполучливо, за което имаме признанието и на европейските ни сътрудници. След близо 6 месеца сме освен обогатени от насъбрания опит, само че и имам вяра, че сме надградили постигнатото от държавите-членки преди нас. В тази връзка, употребявам случая да изразя своята признателност на всички екипи от специалисти и магистрати, чийто персонален принос и поддръжка бяха от значително значение за постигнатите от Българското председателство триумфи при затварянето на редица досиета “, сподели още министър Цачева.
Тя открои все по-осезаемата роля на Европейската правосъдна мрежа по наказателноправни въпроси в подтекста на засилващата се транснационална престъпност и нуждата от по-ефективна предварителна защита и битка с нея.
Министърът акцентира и значителната роля на 400-те съдии и прокурори, които са част от мрежата в 28-те държави-членки, които преглеждат повече от 10 000 случая годишно. Тяхната експертна работа подсигурява трансграничното застраховане на следствията при изключително тежките закононарушения.
„ За България ролята на Европейската правосъдна мрежа е от извънредно значение. Приоритетното й място се обективира от многочислените, сполучливо изпълнени интернационалните правосъдни и прокурорски поръчки “, съобщи правосъдния министър и добави, че днешното събитие е чудесна опция за анализиране на насъбрания дълготраен опит и извеждане на вярната преценка по отношение на насоките за бъдещото развиване на интернационалното правосъдно съдействие в наказателноправната област.
„ Искрено се надявам, че този конгрес ще остави дълбока диря в историята на Мрежата и ще даде тласък и отсега нататък да се оправяме още по-успешно с провокациите в наказателноправната област “, сподели в умозаключение Цачева.
Форумът ще продължи и в границите на утрешния ден с полемика за новите правила за електронни доказателства, препоръчани от Европейската комисия и положителните практики при трансграничните следствия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР