София. Всеки, който някога е бил на фестивала Сурва“, иска

...
София. Всеки, който някога е бил на фестивала Сурва“, иска
Коментари Харесай

Д-р Вяра Церовска, кмет на Перник: Всеки, който някога е бил на фестивала „Сурва“, иска да дойде пак, защото не може да забрави атмосферата

София. Всеки, който в миналото е бил на фестивала „ Сурва “, желае да пристигна отново, тъй като не може да не помни атмосферата. Това сподели кметът на Перник доктор Вяра Церовска по време на конференция по отношение на идния 27-и Международен фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ 2018, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
Тя посочи, че откриването тази година ще бъде в петък (26 януари) от 18.00 часа пред Двореца на културата в Перник. „ Това е събитието, в което се съхраняват традициите и се демонстрират на поколенията. Всеки, който е бил на този празник, ще пристигна отново, тъй като не можеш да не помни атмосферата и да си показа по-хубаво място през зимата, където да срещне по-позитивно настроени хора – просто сурвакарските групи и тяхната борба за това да създадат по-автентична традицията е неповторимо преживяване. Желанието за присъединяване тази година е впечатляващо – над 7000 души, което е с 500 повече от предходната година “, сподели още тя и посочи, че от тази численост 900 са деца, като има и 17 групи от чужбина. „ Така че заповядайте, Перник ще ви одобри почтено с най-запазената и най-хубавата традиция, която можете да видите “, сподели Церовска.
Зам.-кметът на Перник Севделина Ковачева изясни, че и тази година фестивалът е придружен с голям брой събития, които имат за цел да допринесат за неговата цветност и да се харесат на всички възрасти. „ От 9.00 часа в петък ще бъде открита първата конференция, чиято тематика е „ Маски и политици “ и на която хора от България и чужбина ще разсъждават по тематиката каква е ролята на маските в политиката. По време на тридневния фестивал сме планували още да отвори порти и " Мечкарницата ", където майстори ще покажат по какъв начин се създават забавните маски на сурвакарите. По обяд на 26-и ще бъде открита и кулинарна галерия, която се провежда от пенсионерските клубове в Перник, а от 16.00 часа ще стартира и сурвакарско дефиле, в което всички възпитаници ще покажат своите костюми “, сподели Ковачева и посочи, че тези събития не престават и през трите дни на фестивала.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР