София. Водата е е неизменна част в нашето ежедневие –

...
София. Водата е е неизменна част в нашето ежедневие –
Коментари Харесай

Вълнуващият свят на натуралните минерални и изворни води

София. Водата е е неизменима част в нашето всекидневие – от това да ни оказва помощ да преминем през маратонски работни срещи, да покоряваме върховете, към които сме се устремили, до моментите, в които се любуваме на обичаните си преживявания – водата постоянно е с нас. Това уточни Жана Величкова - изпълнителен шеф на Асоциация на производителите на безалкохолни питиета в България, оповестиха от Interimage.bg
Познаваме ли добре водите, които избираме за хидратация? Знаем, че можем да се снабдим с минерална, изворна или газирана вода. Но не всеки път се интересуваме от характерния минерален състав на универсалната напитка, нито дали е естествено газирана, или не. Едва ли въобще се замисляме тъкмо по какъв начин да я консумираме за оптимално вкусово чувство и изгоди за здравето. А когато научим повече, ще получим повече от нея.

Всъщност водата е в самото начало на произхода на всичко. Тя е прекомерно скромна, с цел да приказва сама за себе си, само че въпреки и не постоянно поставяна на фокус, е неизменима част в нашето всекидневие – от това да ни оказва помощ да преминем през маратонски работни срещи, да покоряваме върховете, към които сме се устремили, до моментите, в които се любуваме на обичаните си преживявания – водата постоянно е с нас.

Най-важната напитка
Значимостта на водата за вярното действие на човешкото тяло предопределя ролята ѝ на най-важната напитка на планетата – източник на здраве и богатство с неизмерима стойност. Не са доста случаите, когато мненията на специалисти, лекари и учени съответстват изцяло. По отношение на водата и нейната роля за пълноценна хидратация обаче, те имат безусловно единогласие, определяйки я като най-здравословен избор без аналог. Известно е, че водата усилва силата, предизвиква загубата на тегло, изхвърля токсините, усъвършенства положението на кожата, подтиква имунната система, поддържа съществени физиологични функционалности на тялото като терморегулацията, физическата интензивност и когнитивната функционалност.
Достъпът до вода с питейни качества е право и привилегия на всеки човек. В отличие от нашите предшественици, изборът в утоляване на жаждата не е редуциран до една единствена алтернатива. Днес можем да избираме всред доста типове и усети вода, в това число газирана или не.

Бутилираното качество
За доста консуматори бутилираната вода е най-предпочитаният и комфортен метод за здравословна хидратация. Историята на бутилираната вода води началото си от Европа в далечната 1621 година. И неслучайно през днешния ден статистическите данни отреждат на категорията устойчиво водачество пред останалите бутилирани безалкохолни питиета. Изборът на европейския, а и на българския консуматор явно отдава желание на натуралните минерални и изворни води – висококачествени артикули, които дават на потребителите безвредна, натурално чиста напитка с неповторим усет и състав. Регламентирано от строги разпореждания по отношение на добива, процедури за тестване, бутилиране, етикетиране и маркетинг, потребителите могат да проследят водата до естествения ѝ източник. Изискването за изтъкване на източника, производителя и номера на партидата значи, че една бутилка вода е изцяло проследима до нейния генезис. Дори денят и часът на бутилирането могат да бъдат разпознати. Тези фактори в допълнение подтикват развиването на категориите и пазара на бутилирана вода в Европа.

Минерални и изворни води: подарък от природата
Съществуват разнообразни категории води, предопределени за консумация от индивида, като натуралните минерални и изворните води се отличават с питейните си качества в естественото им положение и се бутилират при източника. Дар от природата – минералните и изворните води са 100% чисти и натурални. Неповторими по състав и с естествена непорочност, всеки един от тези артикули е неповторим. Вкусът на натуралната вода зависи от типовете скални пластове, през които тече, и усвоените от нея минерали. Поради другия темперамент на скалните пластове в другите райони всяка минерална вода има собствен самостоятелен и постоянен минерален състав и вследствие на това има неповторими отличителни качества и ясно осезателен самостоятелен усет. Ето за какво и най-големите песимисти, споделящи в началото разбирането, че по принцип всички води на усет са почти идентични, осъзнават какъв брой неправилно е то след дегустационен опит. Сред голямото многообразие на минералните води има такива с доста ниско и ниско наличие на минерални соли (съответно до 50 mg/l и до 500 mg/l), само че също и води с високи равнища на обща минерализация (над 1500 mg/l). Видът на минералите и техните концентрации във водата са също от огромно значение, защото с изключение на вкусовите оценки, всеки минерал има характерен резултат върху нашето здраве. Ето за какво освен количеството и постоянният банкет на вода е от голяма важност, само че също и това, което съдържа водата. Минералите са значими за нашия организъм, само че човешкото тяло не е в положение да ги създава. Едновременно с поддържането на салдото на течностите, минералните води доставят тялото ни с скъпи минерали и микроелементи, което обосновано отрежда специфичното място на продуктите от категорията в нашето всекидневие.

Какво (не) знаем за газираните води
Натуралната минерална газирана вода има богата и постоянно подценявана история, която в действителност предшества човечеството. Още в далечни времена естествено газираните минерални води са били доста търсени поради лечебните си свойства. Въглеродният диоксид оказва помощ на тези води да всмукват минерали във високи равнища.

Газираните води също не са идентични. Наименованието „ газирана “ използваме като общо разбиране за вода, която съдържа въглероден диоксид, без значение дали той се среща естествено, или е разперен по неестествен път. Но Селцер /Seltzer/ или познатата у нас „ газирана вода “, Сода /Club Soda/ и минералната газирана вода са разнообразни артикули. От елементарна вода с в допълнение разперен CO2, каквато е нормалната газирана трапезна вода, и содата, в чиято формула всекидневно влизат в допълнение добавен натриев хидрогенкарбонат (за мехурчета) и калиев сулфат (за вкус) до трите категории минерални газирани води – вариациите на карбонизация, усет, състав, а и резултат са също огромни.
Съгласно разпоредбите за подредба и етикетиране в Европейски Съюз предлаганите на пазара бутилирани естествени газирани минерални води попадат в три категории: (1) „ естествено газирана натурална минерална вода “, когато в естественото си положение водата съдържа въглероден диоксид и неговото количество в бутилката е същото както при източника; (2) „ натурална минерална вода, догазирана с газ от водоизточника “, в случай че натуралната вода е дообогатена с въглероден диоксид, приближаващ от същото находище, само че наличието му в бутилката е по-голямо от това при източника; и (3)„ газирана натурална минерална вода “, в случай че въглеродният диоксид е разперен в допълнение в минералната вода и е с генезис, друг от находището, от което е водата.

С дял от 37% газираната вода в Европа продължава да има по-високото желание спрямо равнищата на консумация в други райони и като цяло в световен аспект. Всъщност Европа е и най-големият производител на бутилирана газирана вода, следвана от Съединени американски щати. В редица европейски страни като Германия газираните натурални минерални води са най-популярни. Нарастващият интерес измежду хората за питиета, създаващи приятна bubble сензация, подтиква търсенето на газирана вода. Независимо дали подтиквана от желанията към тези питиета като опция на други, в това число подсладени газирани питиета, или поради отличителния усет, дължащ се на неповторимото наличие на минерали като калций или магнезий и изгодите за здравето, известността на газираната вода продължава да нараства в другите райони на света.

Сомелиери за вода
Вълнуващият и многолик свят на газираните води е неизменима и значима част от разнообразието във водния бар. Те допълват превръщането на здравословната хидратация в занимателна фиеста за вкусовите рецептори. Газираната вода постоянно се употребява като здравословен сурогат на други питиета, в това число и в коктейли, създавайки присъщия гъдел и шипящо чувство в устата. Потребителите отдават спомагателна значителност на искрящия детайл и намирането на вярното равнище на карбонизация е значимо, с цел да се подсигурява, че водата предлага точното чувство за лекост, издирван усет и съвършена композиция с одобряваната храна. Нивата на карбонизация в предлаганите на пазара води варират от нежно изтръпващо през привлекателно искрящо до цялостна детонация – също колкото разнородни са желанията на потребителите.

Дните, когато изборът сред негазираниили газирани води беше от водещо значение, към този момент отстъпват на по-фините елементи. Макар думата сомелиер непринудено да кара мозъкът да скача към виновността (безбройни сортове, богати вкусови профили и хиляди винарни по целия свят), в действителност и обосновано от богатата вариантност има и сомелиери за вода. Обучените им усети разпознават при дегустация „ на сляпо “ наличието на минерали и електролити на другите марки вода и насочат професионални препоръки за най-хубаво съчетаване на водата с разнообразни ястия въз основа на усета.
Подобно на виното, всяка бутилка вода има история и генезис, която дефинира с кои храни ще си подхожда най-добре. Тази нова вълна експерти, за съвет към които се обръщат от ден на ден изискани заведения за хранене и хотели по света във връзка с своя специфичен воден бар, са и ценени от промишлеността за бутилирани води законни специалисти в напъните за все по-пълно угаждане на желанията и упованията на потребителите. Няма такова нещо като „ най-хубавата вода “, както няма и „ най-хубавото вино “, акцентират професионалистите-сомелиери. Радостта от това да си гурман, както те акцентират, е разбирането, че на продукта би трябвало да се наслаждаваш, тъй като си друг и предоставяш разнообразни прекарвания в разнообразни контексти.

Жана Величкова е изпълнителен шеф на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България (АПБНБ). Организацията съставлява огромна част от новаторската и динамична безалкохолна промишленост, ползите на компании производители на питиета, на снабдители на опаковки, първични материали, материали, машини и уреди. АПБНБ съставлява над 70% от пазара на безалкохолни питиета, в това число и бутилираните води. Членове на организацията са 28 български и интернационалните компании производители, дистрибутори, основни сътрудници, научни звена, оползотворяващи организации. Асоциацията е учредена през 1996 година и е дълготраен член на европейските браншови структури на натуралните минерални води (NMWE ), на производителите на безалкохолни питиета (UNESDA) и Европейската асоциация на производителите на сокове и нектари (AIJN).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР