София. В столицата десетки граждани се събраха на Братската могила,

...
София. В столицата десетки граждани се събраха на Братската могила,
Коментари Харесай

9 септември: изложба, протест и послания за местния вот

София. В столицата десетки жители се събраха на Братската могила, с цел да отбележат 9 септември. Честването бе проведено от Градския съвет на Българска социалистическа партия - София. На събитието участваха водачът на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов, заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски, Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на паритята, общински съветници от Българска социалистическа партия в София и други. В своето слово във връзка 9 септември, Калоян Паргов уточни, че не трябва да се разрешава датата да бъде източник на комплекси и възприятие за непълноценност. Според него 9 септември би трябвало да е мотив за национална горделивост. Паргов посочи, че през днешния ден социалистите още веднъж са се събрали на Братската могила, с цел да отдадат респект, да поднесат цветятата си. " Да се преклоним пред паметта на всички борци против хитлеро-фашизма. 9 септември е началото на политическа, икономическа, обществена и културна револиция в България “, сподели Паргов. Той означи, че някои малко чели го назовават прелом или окупация, само че преди 75 година страната ни е скъсала с нацизма. Паргов отдели време и за идните локални избори в своето слово. Той прикани да бъде открита консенсусната и консолидираща фигура, зад която да застанат всички софиянци, които желаят смяна. " В София публичните настройки демонстрират подготвеност и предпочитание за смяна. Промяна на модела на ръководство. Промяна за една друга вероятност, смяна на метода, по който се развива нашият град ", уточни още Паргов. " Освен победа на идните и доста последващи избори, като партия би трябвало да изградим една нова България ", сподели Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия в слово във връзка тържественото честване на 9 септември на Братската могила в столицата Изказването на Зафиров бе от името на Националния съвет на партията. " Уважаеми другарки и приятели, към този момент 75 години 9 септември е една от най-важните, най-спорните, най-обсъжданите, най-отричаните, само че и най-обичаните дати в българската история. През първите 45 години тази дата беше един огромен празник. Такъв остава през днешния ден към момента за мнозина българи ", уточни той.
Да поздрави социалистите не пропусна и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова . " Честит Девети септември, антифашисти. Честит празник, социалисти. За тази дата от българската история са давани доста спорни оценки и са се водили доста разногласия. Има обаче безспорни обстоятелства, които заслужават нашето почитание. Хиляди български антифашисти са дали сили, труд, живота си, с цел да спрат нацизма. Те са част от европейската антифашистка битка. Загинали са не за пари и власт, а за блян. На тях през днешния ден отдаваме респект. Това съобщи в Гоце Делчев водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя акцентира, че различен неоспорим факт е, че в годините след Девети септември България се трансформира в индустриална страна с развито произвеждане, строителство, земеделие, просвета и просвета.
В столицата напрежение измежду обществото сътвори изложбата в Руския културно-информационен център. Изложбата бе озаглавена " Пътят към успеха: историческите източници описват ", като първичното название бе " Към 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България ". На откриването на изложбата участваха стотици жители. Изложбата е документална и показва документи с равнище на подредба " строго поверително " от фондовете на Държавния централен списък на актуалната съветска история (ГЦМСИР), Руския държавен списък на социално-политическата история (РГАСПИ), Централния списък на Министерството на защитата на Руската Федерация (ЦА МО РФ), Архива на външната политика на Министерството на външните работи на Руската Федерация (АВП РФ). Експозицията бе открита от посланика на Русия в България Анатолий Макаров . " Скъпи другари ние се събрахме през днешния ден на годишнината на велики събития, които значително са определили хода на по-нататъшната история на Русия, по този начин и на България ", сподели по време на откриването на изложбата посланикът. По думите му на този ден преди 75 години българският народ с тържествуване и наслада е посрещал войските на Червената войска.
Пред Руския културно-информационен център се събраха десетки жители на митинг. Гражданите стачкуваха против изложбата в центъра. Протестиращите носеха плакати, на които написа " Сталин не е избавител ", " Освобождение? Не, нагла окупация " и други. В региона бе засилено полицейско наличие, като кордон пазеше жителите да не нахлуят в Руския културно-информационен центъ
Агенция " Фокус " напомня:
На 3 септември Министерство на външните работи излезе с декларация, ориентирана против изложбата. " По мотив проведеното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември „ Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма “, Министерство на външните работи декларира следното: „ Без да отхвърляме приноса на Съюз на съветските социалистически републики за разгрома на нацизма в Европа, не би трябвало да си затваряме очите, че щиковете на Съветската войска донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развиване и изолираност от динамичността на процесите в развитите европейски страни. Министерство на външните работи няма никакво отношение към тази демонстрация и съветваме съветското посолство да не заема позиция в поддръжка на съмнителна историческа теза ( " избавление " ), която привилегирова единствено някои политически среди в България, защото е интервенция във вътрешнополитическия спор в страната ни. 9-и септември и неговите последствия би трябвало да останат притежание на историците и историческата просвета, с цел да получат цялостна и точна оценка за въздействието върху развиването на България през 20-и век. От позиция на интернационалното право обстоятелствата са ясни: деветосептемврийският прелом е директна последица от оповестяването на война на България от страна на Съюз на съветските социалистически републики на 5 септември 1944 година и последвалото нахлуване на руски войски на територията на неутрална по отношение на Съюз на съветските социалистически републики България. Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България, когато на власт преди малко е пристигнало ново демократично държавно управление, оповестило се за преустановяване на връзките с нацистка Германия и удостоверило позицията на неутралитет на Царство България по отношение на Русия. Следва краткотрайна окупация на България от Съюз на съветските социалистически републики и Съюзниците, която официално се управлява от представители на обединението, само че де факто се упражнява извънредно посредством руското военно наличие. Дългосрочните последствия за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в руската зона на въздействие - 45 години ръководство на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вид на комунистическата идеология ". На декларацията реагира остро водачът на АБВ Румен Петков. Според него създателите на декларацията би трябвало да бъдат изгонени от Външно министерство.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР