София. В продължилите 14 денонощия боеве 1-ва българска армия губи

...
София. В продължилите 14 денонощия боеве 1-ва българска армия губи
Коментари Харесай

Лилия Криворова, НВИМ: По време на Дравската отбранителна операция Първа българска армия с успех изпълнява поставената ѝ задача и проваля замисъла на германското командване

София. В траялите 14 денонощия боеве 1-ва българска войска губи 6850 убити, ранени и безследно изчезнали бойци и офицери, които написват с кръвта си героичната Дравска епопея. Това съобщи в изявление за Агенция „ Фокус “ Лилия Криворова – основен специалист във Националния военноисторически музей, във връзка 73-годишнината от провелата се на 6 март 1945 година Дравска интервенция в заключителната фаза на Втората международна война. „ Операцията е готова и извършена от 1-ва българска войска - 99 662 души, с командващ военачалник Владимир Стойчев и началник-щаб полковник Петър Хаджииванов. От средата на януари 1945 година нейните войски заемат региона по левия бряг на р. Драва в Южна Унгария “, описа Лилия Криворова. Тя акцентира, че на 13 февруари Съветската войска освобождава Будапеща и се приготвя за Виенската настъпателна интервенция, която би трябвало да стартира на 15 март. Според нея едно сполучливо нахлуване на руските войски към Австрия би сложило в извънредно мъчно състояние немската войска. „ За да завоюва време и провежда защитата на Берлин, командването на Вермахта възнамерява да нанесе мощен удар против съюзническите войски южно от езерото Балатон и северно от р. Драва. При тази конюнктура на 3-ти украински фронт е сложена задача, без да приключва подготовката си за нахлуване към Виена, краткотрайно да премине към защита. В края на февруари и през първата половина на март Трети украински фронт приготвя и организира Балатонската отбранителна интервенция. Нейна съставка е и Дравската отбранителна интервенция на 1-ва българска войска “, уточни Лилия Криворова.
Тя добави, че на 6 март 1945 година в 1,20 часа немските войски форсират р. Драва, а в полосата на нашата войска най-активни бойни дейности се водят на двата фланга.
„ На десния фланг ударът на съперника е ориентиран основно против 64-ти корпус на 57-а войска. Благодарение на превъзходството в сили и средства, 2-ра немска танкова войска се вклинява в неговата защита при гр. Нагбайом. Съгласно предварителната договореност незабавно 31-ви пехотен полк от нашата 12-а пехотна дивизия на 3-ти корпус оказва подпомагане на руските войски. В идващите дни за прекъсване настъплението в стика сред двете армии поредно се вкарват в стълкновение 12-а и част от силите на 10-а пехотна дивизия. В сектора на 3-ти корпус изключително яростни боеве се водят при селата Яко, Чекел и Сабаш, където от 6 до 12 март 10-а и 12-а пехотна дивизия дружно с 299-а руска дивизия отразяват опитите на 2-ра танкова войска да пробие защитата “, описа още Лилия Криворова и добави, че взаимните дейности на българските и руските войски са сполучливи и към 12 март противниковото нахлуване към Нагбайом – Капошвар е спряно като по този метод не се позволява пробив сред двете армии.
„ Ударът на съперника на левия фланг против 4-ти корпус стартира с форсирането на р. Драва северно от гр. Долни Михоляц и нахлуване в направление на гр. Харкан. След двудневни яростни боеве немските войски не съумяват да доближат височините към Харкан. На помощ на нашите войски идва част от запаса на Трети украински фронт – 133-ти стрелкови корпус. От 8 март стартират взаимните бойни дейности за очистване на вклинилия се съперник “, уточни тя.
„ Първа българска войска с триумф извършва поставената й задача и проваля замисъла на немското командване. Тя не позволява пробив на съперника и излизането му във фланг и гръб на главната формация на Трети украински фронт. С това армията обезпечава освен опция за деяние на войските на фронта при отразяване на удара на съперника, само че и способства за сполучливата му подготовка за прекосяване в уверено нахлуване. След сполучливото отразяване на немската атака 1-ва българска войска организира Мурската настъпателна интервенция (29 март – 14 април 1945) “, добави още Лилия Криворова.
Иван ЛАЗАРОВ
Пълния текст на изявлението четете по-късно в раздел „ Мнение “
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР