София. В Националната галерия Квадрат 500 днес започна неформалната среща

...
София. В Националната галерия Квадрат 500 днес започна неформалната среща
Коментари Харесай

В София се провежда неформална среща на бюрата на „Творческа европа” и „Европа за гражданите”

София. В Националната изложба „ Квадрат 500 ” през днешния ден стартира неофициалната среща на Бюрата на стратегиите „ Творческа Европа ” и „ Европа за жителите ”. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата . В рамките на два дни ще бъдат разисквани всички актуализации и развития, свързани с програмата за финансиране „ Творческа Европа ”, схемите за финансиране, както и съответните начинания.
Участниците бяха приветствани от министъра на културата Боил Банов, а презентации, свързани с бъдещето на стратегиите, показаха Барбара Геслер, Генерална дирекция „ Образование, юноша, спорт и просвета ” на Европейска комисия и Юта Кьонинг – Георгиадес (ЕК).
„ Освен че тази намира се организира в стратегически миг, в който се водят диалози за бъдещето на новата многогодишна финансова рамка, тя акцентира още един път значимостта на Европейската година на културното завещание 2018, подкрепена и от двете стратегии – „ Творческа Европа ” и „ Европа за жителите ”, за повишение на информираността за обществената и икономическа роля на културата и културното завещание. В контраст на някои негативни трендове културата е потвърдила, че е сплотяваща мощ, която може да сплотява хората, а благосъстоянието, което носи културното разнообразие в Европа, е и тласък за художествено творчество, както и основа за нововъведение, нововъведения, креативно мислене, които могат да се ползват в голям брой браншове ”, акцентира в изявлението си министър Банов. Той уточни, че актуалните социално-икономически провокации изискват дейности за укрепване на връзките сред и в границите на нашите общности.
„ Културата и културното завещание са източник на знание и взаимното съгласие и имат капацитета да бъдат една от движещите сили на този развой посредством поощряване на възприятието за принадлежност към общото европейско пространство и шерване на общи европейски полезности. В това отношение Българското председателство счита, че в този момент е удобният миг за това на културата да се огледа като на дълготрайна вероятност и в подтекста за дебата за бъдещето на Европейски Съюз, в това число като движеща мощ за консолидираното на Западните Балкани в европейското семейство. Позитивен сигнал по този въпрос беше показаното от Европейската комисия предложение за новата многогодишна финансова рамка за интервала 2021 – 2027 година Смятам, че всички приветстваме предлагането за опазване на „ Творческа Европа ” като независима стратегия с повишен бюджет – явен сигнал, че културата е основен конструктивен детайл за бъдещето на Европейския съюз ”, уточни още министърът на културата. Банов разясни, че програмата е значим инструмент за развиването на културния бранш и в България, тъй като разрешава реализирането на качествени, новаторски културни артикули. Той подчертава и върху нуждата от усилване на разговора с организациите, представляващи гражданското общество, а също и с младежите на Европейски Съюз, за да се ускори разбирането за приноса на европейската просвета.
Програмата на срещата продължава с презентации на разнообразни планове с културно измерение, разисквания на стратегиите за подвижност, на новата стратегия „ Права и полезности ” 2021-2027, на транснационални планове. Във втория ден участниците ще се срещнат и с представители на фондация „ Пловдив ЕСК 2019 ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР