София. В Македония оценяват високо българското европредседателство и изразяват благодарност

...
София. В Македония оценяват високо българското европредседателство и изразяват благодарност
Коментари Харесай

Историкът Емил Врежаков: В Македония оценяват високо приноса на България за европейската интеграция на региона

София. В Македония правят оценка високо българското европредседателство и показват признателност за приноса на България към европейската интеграция на района. Това съобщи великотърновският историк Емил Врежаков, след завръщането си от македонския град Струмица, където взе участие в интернационална кръгла маса, проведена от българския Институт за политика, взаимно с Институт за стопански тактики и интернационалните връзки - Охрид, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Сред участниците на форума бяха проф. Васко Наумовски - дипломат на Република Македония в Съединени американски щати и някогашен вицепремиер по европейските въпроси, и проф. Андрей Лепавцов - специалист в Министерство на външните работи на Република Македония, някогашен дипломат и началник на задачата на Македония в Европейския съюз в Брюксел. Пред необятната публика двамата дипломати дефинираха България като „ една същинска балканска страна, която сложи преди всичко в европейската политика разрешаването на балканските въпроси ”.
В рамките на форума в Струмица бяха прегледани тематиките „ Единни Балкани – гаранция за разцвет и сигурност на Европейски Съюз “ и „ Европейски Съюз преди и след изборите за европейски парламент “. Участниците в кръглата маса подчертаваха върху нуждата от засилено съдействие сред балканските страни, изтъквайки, че в случай че пътят на Балканите към Европейски Съюз е на запад, то за Македония е на изток – през България, защото евроинтеграцията на Македония би трябвало да премине през България като най-близки нации.
По време на полемиките Емил Врежаков акцентира: „ Усилията на България и Македония би трябвало да бъдат ориентирани към подсилване на двустранното икономическо партньорство, отпадане на комерсиалните мита, създаване на транспортна инфраструктура и реализация на взаимни планове. Нашата хилядолетна история е едно общо и неделимо цяло и не трябва да допуснем няколко десетилетия на изкуствено разделяне да заличат тази витална връзка, изключително в този момент, когато Македония има късмет да бъде част от огромното семейство на обединена Европа и дружно с България да продължим напред в общ път ”.
Великотърновският историк Емил Врежаков, който е член на регионалното управление на МГЕРБ, взе участие в събитието по покана на българския Институт за политика, чийто ученик е. „ България ще продължи да бъде откровен другар на Македония. Смятам, че българската политика би трябвало да има последователност в това отношение и би трябвало да бъде поредна, без значение какви държавни управления ще идват през годините напред. Щастлив съм от обстоятелството, че днешното българско държавно управление, отпред с премиера Борисов, води дейна политика във връзка с Македония и Западните Балкани и то в доста положителна посока ”, безапелационен е Емил Врежаков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР